Τέλη κυκλοφορίας: Αυτό είναι το εφιαλτικό σενάριο παρά τις διαψεύσεις


Παρά τις διαψεύσεις του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για τα τέλη κυκλοφορίας, η κυβέρνηση φαίνεται πως θα «χτυπήσει» τους πολίτες στο αυτοκίνητο, για να καλύψει τις απαιτήσεις των δανειστών.

Μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Άλεξη Τσίπρα ήταν να μη γίνει η εφαρμογή του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και γι’ αυτό τα… φορολογικά μυαλά του υπουργείου Οικονομικών ψάχνουν εναλλακτικές «πηγές» για να βρεθούν τα ισοδύναμα των 300 εκατ. ευρώ.

Η επιβολή του ΦΠΑ 23% στο μοσχάρι και η δραματική αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας για όλα τα αυτοκίνητα, είναι δύο από τα σενάρια που εξετάζονται. Το πρώτο είχε τεθεί και πάλι στο τραπέζι και είχε κριθεί ως αντικοινωνικό και με ιδιαίτερα μεγάλο πολιτικό κόστος για την Κυβέρνηση και θεωρείται πως θα απορριφθεί πριν καλά – καλά συζητηθεί.

Έτσι ο… κλήρος φαίνεται πως πέφτει στα τέλη κυκλοφορίας τα οποία θα φέρουν άμεσα έσοδα στα κρατικά ταμεία, ενώ κάποιες πιο… αριστερίζουσες φωνές εντός Κυβερνήσεως φωνάζουν οτι πρέπει να πληρώσουν «οι έχοντες», δηλαδή αυτοί που τολμούν -εν μέσω οικονομικής κρίσης- να συντηρούν ένα αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με το «newsauto», το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμο το σχέδιο για τα τέλη κυκλοφορίας. Αυτό αναφέρει ότι θα πληρώσουν όλοι όσοι έχουν ένα αυτοκίνητο, ακόμα και αυτοί που απέκτησαν ένα μικρό, μετά το Νοέμβριο του 2010 και έχουν απαλλαγεί από τα τέλη, λόγω χαμηλών ρύπων (100 gr C02 και κάτω).

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως όλοι οι κάτοχοι ΙΧ μέχρι και τα 1.996 κ.εκ. θα πληρώσουν 450 ευρω ανεξαιρέτως το πότε απέκτησαν το αυτοκίνητό τους.

Οι κάτοχοι από τα 1.996 κ.εκ. και μέχρι τα 3.000 κ.εκ. θα πληρώσουν 1.800 ευρώ, ενώ από τα 3.000 κ.εκ. και πάνω, 2.500 ευρώ. Συζητείται να υπάρξει μία έκπτωση στα αυτοκίνητα 15ετίας και πάνω…

Οι εύλογοι φόβοι της κυβέρνησης ότι θα σπεύσουν κατά χιλιάδες να καταθέσουν τις πινακίδες τους, οπότε και πάλι δε θα καλυφθεί το ποσό των 300 εκ. ευρώ που εναγωνίως αναζητείται, μπορεί να φέρει μία μικρή έκπτωση στα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, ενώ μελετάται νομικά πως θα σταθεί το «τέλος ακινησίας» το οποίο – εφόσον επιβληθεί- θα πλησιάσει σε ποσό τα βασικά τέλη, δηλαδή 450 ευρώ.

Σημειώστε πως εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος των + 300 εκ. ευρώ, θα επιβληθεί άμεσα το “πράσινο τέλος” αλλά και το χαράτσι του δακτυλίου, το οποίο θα καταργεί τα μονά-ζυγά, επιβάλλοντας ένα χαράτσι σε όσους ιδιοκτήτες θέλουν να μπαίνουν με το αυτοκίνητό τους στον δακτύλιο…

Πηγή: newsauto.gr