Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από αγορές και ξένους οίκους

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οι ξένοι υποδέχθηκαν να ενθουσιασμό και την νίκη ΝΔ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, θεωρώντας ότι η νέα διακυβέρνηση θα συμβάλει στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση, στην ισχυρότερη ανάπτυξη, στην επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2020, ακόμη και για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων από τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Όλα αυτά βέβαια υπό την βασική προϋπόθεση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει πράξη τα όσα έχει υποσχεθεί και θα εφαρμόσει τολμηρές μεταρρυθμίσεις και μία φιλική προς τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη ατζέντα, οι αναλυτές επενδυτικών οίκων και τραπεζών, που έχουν μέχρι στιγμής σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, αναμένουν πάνω απ’ όλα επιτάχυνση της ανάκαμψης.

Την ίδια στιγμή το Reuters κάνει λόγο για άμεση έξοδο στις αγορές, προκειμένου να εκμεταλλευτεί η χώρα τη θετική συγκυρία και την μεγάλη αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα ομόλογα. click4more Νέα κυβέρνηση… η «ακτινογραφία»! Στόχοι και παρασκήνιο

Στέκονται, επίσης, στην αποφασιστικότητα του αρχηγού της ΝΔ, αλλά και στα δεδομένα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που ζητούν λύσεις και εμποδίζουν την ανάπτυξη. Η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, η δραστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και η άρση των εμποδίων για την εισροή ξένων κεφαλαίων βρίσκονται στο επίκεντρο.

Οι «χρησμοί» που είδαν το φως της δημοσιότητας αντικατοπτρίζουν τη διάχυτη αισιοδοξία, με την JP Morgan να εκτιμά ότι ο Κ. Μητσοτάκης μπορεί να επιτύχει ανάπτυξη άνω του 3% για χρόνια και την Citi να «βλέπει» αναπτυξιακή έκρηξη λόγω της αλλαγής κατεύθυνσης από τη ΝΔ.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιτύχει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε μία οικονομία που έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης με ρυθμό άνω του 3% για αρκετά χρόνια», σημειώνει χαρακτηριστικά η JP Morgan.

Click4more: Η «ακτινογραφία» της νέας κυβέρνησης! Οι στόχοι και το παρασκήνιο για την επιλογή των προσώπων!

Η Berenberg, από την πλευρά της, πιστεύει πως αν η κυβέρνηση εφαρμόσει τις κατάλληλες πολιτικές και φανεί ότι δίνει ώθηση στην ανάπτυξη, τότε είναι πολύ πιθανό οι Βρυξέλλες να δώσουν το «πράσινο φως» για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων σε μία «win–win» συμφωνία για Αθήνα και Βρυξέλλες.

Για επιστροφή στην «επενδυτική βαθμίδα» μέσα στον ορίζοντα που έχει θέσει ο νέος πρωθυπουργός κάνουν λόγο οι Barclays και Nomura, προβλέποντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε διάπλατα την πόρτα του QE, θα βελτίωνε τις συνθήκες για τις τράπεζες και θα οδηγούσε σε σημαντικές εισροές επενδυτικών κεφαλαίων. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα θα επανέλθει στα ραντάρ μακροπρόθεσμων επενδυτών και θα μπορεί να ανεβάσει ταχύτητα για να ξεφύγει για τα καλά από την 10ετή κρίση.

Σύμφωνα με την Barclays, αν η χώρα μας ενταχθεί μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια στο QE, ο αντίκτυπος για τα ελληνικά ομόλογα θα είναι σημαντικός. Η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράσει τίτλους που αντιστοιχούν στο 19% του ελληνικού χρέους ή 12 δισ. ευρώ μετά τις αποπληρωμές ομολόγων μέσα στον Ιούλιο και θα αγοράζει περισσότερα ομόλογα όσο πληθαίνουν οι έξοδοι του ελληνικού δημοσίου στις αγορές. Αυτή θα είναι η πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο βρετανικός οίκος Capital Economics, ο οποίος εδώ και πολλούς μήνες βλέπει επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας υπογραμμίζει τη θετική εξέλιξη της αυτοδυναμίας αλλά επιμένει ότι ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος κυρίως σε δημοσιονομικό επίπεδο, λόγω των αυστηρών στόχων και του «βάρους» που κληρονομεί η νέα κυβέρνηση από τις προεκλογικές παροχές του Αλέξη Τσίπρα. Την αντίληψη αυτή συμμερίζεται και η ING, η οποία επισημαίνει πως έχουμε μπροστά μας πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις καθώς η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε μετά το καλοκαίρι να αξιοποιήσει το momentum την ώρα που και η Ιταλία ζητάει από την Κομισιόν τη μείωση των φόρων. Βουτιά στα ομόλογα

Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στις πρωινές συναλλαγές σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 2,014% δοκιμάζοντας για μία ακόμη φορά το «φράγμα» του 2%, ενώ το 5ετές βρέθηκε μία ανάσα από το ψυχολογικό όριο του 1% και το 25ετές διατηρήθηκε κάτω από το 3%. Συμπερασματικά, παρά τις ήπιες – και απόλυτα αναμενόμενες – αντιδράσεις των επενδυτών, η αίσθηση που αφήνουν οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει μία μεγάλη ευκαιρία να ανακάμψει αλλά θα χρειαστεί και η… συνδρομή των Ευρωπαίων. Standard & Poor’s

Η Standard & Poor’s, ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης στον κόσμο, ήταν η πρώτη από τις «τρεις αδελφές» που σχολίασε το αποτέλεσμα των εκλογών και ενώ επισημαίνει ότι η προσδοκία της πολιτικής αλλαγής ενσωματώνεται ήδη στις «θετικές προοπτικές» που δίνει στην υφιστάμενη αξιολόγηση της Ελλάδας, αφήνει ανοιχτό παράθυρο για αναβάθμιση στις 25 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την S&P, τα μέτρα που σχεδιάζει να εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία μπορούν να δώσουν ώθηση στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και να ανακουφίσουν τόσο σε κοινωνικό όσο και οικονομικό επίπεδο τη χώρα. Επομένως, αν η ΝΔ προχωρήσει σε μέτρα όπως η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η μείωση των φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος μέσω της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και τη ταχύτερη αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, τότε το ελληνικό δημόσιο θα «φλερτάρει» με την αναβάθμιση.

Πηγή: www.newsit.gr