Νέο χαράτσι και στις καταθέσεις!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ποιοι θα πληρώσουν το χαράτσι στις καταθέσεις;

Μεγάλες ανατροπές φέρνει η πρόταση της Επιτροπής των «Σοφών» για να «καλυφθούν» τα ελλείμματα στο Ασφαλιστικό, όπως η επιβολή φόρου στους «έχοντες» και «κατέχοντες» -στους υψηλά αμειβόμενους, στις καταθέσεις ή και στις μεγάλες περιουσίες.

Συγκεκριμένα μια από τις προτάσεις που ξεχωρίζουν είναι και η επιβολή φόρου «πλούτου» για να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην εισήγηση, προτείνεται η επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις για την «κάλυψη» των ελλειμμάτων του συστήματος στους υψηλά αμειβόμενους ή ένα τραπεζικός φόρος ή ένας φόρος στις μεγάλες περιουσίες, εκεί που συγκεντρώνεται, παρά την κρίση, πλούτος.

«Όπως προτείνεται συγκεκριμένα, “πρέπει να δημιουργηθεί ένα αποθεματικό που θα υποστηρίξει το νέο σύστημα κυρίως κατά τη μεταβατική περίοδο, από το 2016 έως το 2050”. Το Ταμείο στο οποίο θα «μπαίνουν» τα έσοδα θα τροφοδοτείται επιπλέον από μια πιο «ενεργητική» διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων».

Το πόρισμα θα τεθεί από σήμερα και έως τις αρχές Νοεμβρίου σε διάλογο με τους φορείς και τους δανειστές από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλο.

Πηγή: fimes.gr