Ρύθμιση – ανάσα για όσους χρωστούν έως 5.000 ευρώ


Απεριόριστες δόσεις για όσους έχουν χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 5.000 ευρώ και έως 48 δόσεις για τα μεγαλύτερα ποσά, προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα. Παράλληλα δεν θα υπάρχει ελάχιστο ποσό δόσης ανά μήνα με στόχο η ρύθμιση να είναι «ελκυστική» για όσους χρωστούν μικροποσά.

Η διευκόλυνση για τους μικρο-οφειλέτες μπορεί να επιτρέψει σε περίπου 2,3 εκατ. Έλληνες που χρωστάνε μικρά ποσά στην εφορία να πάνε και να πετύχουν πολλές δόσεις.

Όποιοι όμως χρωστάνε πολλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για χρέη πάνω από 50.000 ή 75.000 ευρώ θα μπορεί να γίνει ρύθμιση μόνο εάν την αίτηση συνυπογράφει λογιστής ο οποίος βεβαιώνει την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη. Για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ απαιτείται προσημείωση ακινήτων ή εγγυητικές επιστολές τραπεζών.

Οι 48 δόσεις θα ισχύουν μόνο για όσους μπουν στη ρύθμιση τον πρώτο μήνα εφαρμογής της (με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έως και τις 30 Ιουνίου) . Στη συνέχεια κάθε μήνας που περνάει θα μειώνεται και ο αριθμός των δόσεων. Για παράδειγμα τον Ιούλιο οι δόσεις θα μειωθούν σε 47, τον Αύγουστο σε 46 και ούτω καθεξής.

Θα δοθούν οικονομικά κίνητρα για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν ταχύτερα τις οφειλές τους. Δηλαδή ένας οφειλέτης που έχει μπει στη ρύθμιση για 48 δόσεις αλλά τελικά εξοφλήσει την οφειλή του σε μικρότερο διάστημα θα έχει έκπτωση (η επιστροφή θα δίνεται με την τελευταία δόση). Στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης των οφειλών προβλέπεται η μείωση κατά 50% των προσαυξήσεων. Το ποσοστό μείωσης πέφτει στο 20% αν γίνει χρήση και των 48 δόσεων.
Δεν θα επωφεληθούν πτωχευμένες επιχειρήσεις αλλά και όσες είχαν μπει κατά το παρελθόν σε ρυθμίσεις και σταμάτησαν να πληρώνουν.

Το επιτόκιο υπερημερίας είναι 8,75%.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΑΡΑΠΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π. M.Sc.
τ. Πρόεδρος Γ’ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά