Πρόστιμα για όσους δεν υποβάλλουν εγκαίρως φορολογική δήλωση

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το 70% των φορολογικών δηλώσεων των πολιτών έχει ήδη υποβληθεί, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, υπενθυμίζοντας πως καταληκτική ημερομηνία για φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων είναι η Τετάρτη, 26 Αυγούστου, η Δευτέρα 31 Αυγούστου για την καταβολή της πρώτης δόσης φορολογίας εισοδήματος, για όσες δηλώσεις έχουν υποβληθεί από την 19η Ιουλίου και έπειτα και ότι η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης συνεπάγεται κυρώσεις.

«Η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης συνεπάγεται κυρώσεις για τους φορολογουμένους, όπως πρόστιμο 100 € (σε περίπτωση μη τήρησης βιβλίων) και προσαύξηση φόρου 0,73% για κάθε μήνα στο ποσό του φόρου» σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Στην απόφαση διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Αυξάνεται από 26% σε 29% ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και άλλες νομικές οντότητες. Διευκρινίζεται ότι οι διατάξεις αυτές ισχύουν για τα κέρδη που προκύπτουν στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.

Αυξάνεται από 80% σε 100% το ποσοστό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ενώ το ίδιο ποσοστό (100%) εξακολουθεί να ισχύει για τις τραπεζικές ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα. Οι διατάξεις αυτές ισχύουν για τα κέρδη που προκύπτουν στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.
Αυξάνεται από 55% σε 75% το ποσοστό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που αφορούν τις κοινοπραξίες των προσωπικών εταιρειών για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Σημειώνεται ότι ο συντελεστής 75% εφαρμόζεται μόνο για την προκαταβολή φόρου εισοδήματος που βεβαιώνεται με βάση τα κέρδη του φορολογικού έτους 2015.

Πηγή: parapolitika.gr