Κλειστές μέχρι και τη Δευτέρα οι τράπεζες

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Παρατείνεται μέχρι και τη Δευτέρα 13 Ιουλίου με υπουργική απόφαση η τραπεζική αργία και διατηρείται το όριο της ημερήσιας ανάληψης στα 60 ευρώ.

«Αντέχουμε» για λίγες μέρες ακόμα, λένε υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη και σημειώνουν ότι οι ημερήσιες καταθέσεις, που είναι της τάξης των 30 με 40 εκατ. ευρώ, «στηρίζουν» σε κάποιο βαθμό το σύστημα, καθώς οι ημερήσιες αναλήψεις κυμαίνονται κατά μέσον όρο στα 60 εκατ. ευρώ.

Χθες βράδυ δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση, την οποία υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και καθορίζει ότι:

• Οι συνταξιούχοι -που δεν έχουν κάρτα ανάληψης- θα μπορέσουν να λάβουν 120 ευρώ για την εβδομάδα που διανύουμε.

• Το ίδιο θα ισχύσει και για τους δικαιούχους επιδομάτων ΟΑΕΔ: θα λάβουν τη δεύτερη δόση των 120 ευρώ.

• Επίσης προστίθενται και οι συνταξιούχοι που πληρώνονται σε ξένο νόμισμα, οι οποίοι θα λάβουν το ποσό των 120 ευρώ σε αντιστοιχία με το νόμισμά τους.

Κατά τα λοιπά ισχύουν όσα προβλέπονταν με την προηγούμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλαδή:

Για όσους διαθέτουν κάρτες ανάληψης το ημερήσιο όριο τυπικά παραμένει στα 60 ευρώ ανά κάρτα, ωστόσο στην πράξη έχει μειωθεί στα 50 ευρώ, καθώς δεν υπάρχει επάρκεια σε χαρτονομίσματα των 20 ευρώ.

Σημειώνεται ότι μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα θα παραμείνουν τα περίπου 1.250 τραπεζικά καταστήματα, στα οποία θα πραγματοποιούνται οι εξής συναλλαγές:

• Καταθέσεις από εταιρείες και ιδιώτες.

• Εκτέλεση πληρωμών και μεταφορών, κατόπιν ειδικής εντολής, σε λογαριασμούς στο εσωτερικό της χώρας (π.χ. πίστωση μισθοδοσίας, πληρωμή προμηθευτών, πληρωμή δανειακών υποχρεώσεων).

• Εκδοση κωδικών web banking, για ηλεκτρονικές πληρωμές.

• Εκδοση και επανέκδοση χρεωστικών καρτών.

• Ιδιώτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να υποβάλουν αιτήματα για εμβάσματα πληρωμών προς το εξωτερικό που αφορούν: επείγουσες περιπτώσεις καταβολής εξόδων νοσηλείας και διδάκτρων για πανεπιστήμια, καθώς και εμπορικές συναλλαγές δημόσιου και κοινωνικού σκοπού (π.χ. πληρωμή εισαγωγών φαρμάκων, τροφίμων).

Στο μεταξύ, χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε, όπως ήταν αναμενόμενο, το όριο του ELA στο ίδιο επίπεδο, δηλαδή στα 88,6 δισ. ευρώ.

Το ΔΣ της ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, οπότε και θα επανακαθορίσει τη στάση του απέναντι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς θα υπάρχει στο τραπέζι το αποτέλεσμα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα, την Κυριακή 12 Ιουλίου, από την οποία θα κριθεί οριστικά η παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωζώνη.

«Η Κυριακή είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα» τόνισε το μέλος της ΕΚΤ, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Κριστιάν Νουαγιέ, επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να στηρίξει την Αθήνα χωρίς να υπάρχει προοπτική συμφωνίας.

Πηγή: ethnos.gr