Ένα βήμα από το κραχ η χώρα τον Φεβρουάριο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Την οριακή κατάσταση στην οποία βρέθηκε η ελληνική οικονομία τον περασμένο Φεβρουάριο περιέγραψε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας αποκαλύπτοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση επέσπευσε τις εκλογές φοβούμενη ότι τον Φεβρουάριο μεσούσης της προεκλογικής περιόδου δεν θα είχε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Κατά τη συζήτηση της τριμηνιαίας Έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή ο κ. Μάρδας υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μελετήσει τις χρηματοροές από τις οποίες προέκυπτε άνοιγμα 452 εκατομμυρίων ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου: «Όταν παραλάβαμε η αποχωρούσα ηγεσία και αυτή που αναλάμβανε είχε ένα χαρτί με τις χρηματοροές που έδειχνε 452 εκατ. ευρώ άνοιγμα στις 24 Φλεβάρη.

Όταν όμως η προηγούμενη κυβέρνηση έβλεπε ότι αυτό το άνοιγμα θα υπήρχε το Φλεβάρη, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούσε να ξεκινήσει διαδικασία προέδρου Δημοκρατίας τον Ιανουάριο γιατί υπήρχε ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές το Φλεβάρη χωρίς να μπορούν πληρωθούν μισθοί και συντάξεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρδας περιγράφοντας το πώς η χώρα έφτασε ένα βήμα από το κραχ στα τέλη Φεβρουαρίου.

Αίσθηση όμως προκάλεσε και το ότι τα όσα είπε ο κ. Μάρδας επιβεβαιώθηκαν από τον τέως αν.Υπουργό Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα ο οποίος υποστήριξε μεν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε στο τέλος Ιανουαρίου 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ ωστόσο όντως στα τέλη Φεβρουαρίου θα προέκυπτε η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα. Ο κ. Σταϊκούρας μάλιστα προσπάθησε να δικαιολογήσει τη μόλις δίμηνη παράταση της συμφωνίας λέγοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους εντός του πρώτου διμήνου του 2015 ώστε να εισρεύσει χρήμα στη χώρα και να μην προκύψει η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα.

Ο κ. Σταϊκούρας μάλιστα εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι ενώ γνώριζε όλα τα παραπάνω και τον κίνδυνο να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις τον Φεβρουάριο υπέγραψε συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου λέγοντας ότι τα 7,2 δις ευρώ τα έχουμε ανάγκη αλλά στο τέλος της αξιολόγησης: «Εδώ υπάρχει τουλάχιστον αντίφαση και άγνοια της πραγματικότητας» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Από την πλευρά του πάντως λίγη ώρα νωρίτερα ο κ. Μάρδας παρά την μαύρη τρύπα του Φεβρουαρίου είχε χαρακτηρίσει καταστροφική την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών τον Ιανουάριο λέγοντας ότι η εκκίνηση διαδικασίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας στον πιο ζωντανό φορολογικό μήνα , τον Δεκέμβριο είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των φορολογικών εσόδων. «Ο Δεκέμβριος έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Ήταν καταστροφικό λάθος» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Μάρδας αν και περιέγραψε με θετικό πρόσημο την εικόνα των εσόδων παραδέχθηκε πάντως ότι η κυβέρνηση έχει μεταφέρει δαπάνες στο μέλλον προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι προκαλώντας έτσι την αντίδραση του Χρ.Σταϊκούρα ο οποίος έκανε λόγο για τον ορισμό εσωτερικής στάσης πληρωμών και ασφυξίας της οικονομίας.

Πηγή: Parapolitika.gr