Δείτε πόσο θα μας κοστίσει το δημοψήφισμα!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τι αναφέρει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Στα 110 εκατομμύρια ευρώ εκτιμά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το κόστος διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Το παραπάνω ποσό προκύπτει από την έκθεση του ΓΛΚ στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου με τίτλο «Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με την διενέργεια δημοψηφίσματος» που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2011.

Σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τη συμφωνία είτε χαρακτηρίζοντάς την ως «κρίσιμο εθνικό θέμα» όπως άλλωστε περιέγραψε στη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου ο Πρωθυπουργός. Στην περίπτωση αυτή η προκήρυξη του δημοψηφίσματος γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ).

Το Διάταγμα εγκρίνεται από το υπουργικό συμβούλιο και στην συνέχεια οι βουλευτές αποφασίζουν για το αν συμφωνούν ή όχι με την διενέργεια δημοψηφίσματος με ψηφοφορία που απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151).

Το δημοψήφισμα διεξάγεται εντός 30 ημερών από την δημοσίευση του Π.Δ σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

Ως ημέρα διεξαγωγής ορίζεται η Κυριακή ενώ η ψηφοφορία αρχίζει στις 7.00 και ολοκληρώνεται στις 19.00 της ίδιας ημέρας. Το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα είναι δεσμευτικό όταν στην ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστον το 40% όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.