Καταβλήθηκε η δόση των 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η Αθήνα πλήρωσε κανονικά τα 448 εκατ. ευρώ της δόσεως προς το ΔΝΤ για το πρώτο πακέτο βοήθειας που είχε λάβει η χώρα μας το 2010, όπως δήλωσαν πηγές του ΥΠΟΙΚ στο πρακτορείο Bloomberg, ενώ τον δρόμο για να γίνεται μερική εκταμίευση των δόσεων, όσο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τους τρεις «θεσμούς» φαίνεται πως άνοιξε το χθεσινό Euroworking group για την Ελλάδα, εγκρίνοντας το σχέδιο Βαρουφάκη για κατάτμηση της αξιολόγησης που θα επιτρέψει, εμμέσως, και τμηματικές καταβολές χρημάτων προς τη χώρα μας.

Μετά από πολύωρη επισκόπηση της έως τώρα πορείας των τεχνικών διαβουλεύσεων, τα μεσάνυχτα χτες ώρα Ελλάδος οι εκπρόσωποι της Ελλάδος και των κρατών της ευρωζώνης φέρονται να συμφώνησαν σε μία «φόρμουλα» με βάση την οποία οι τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα και στα Brussels Group θα γίνονται «ενότητα-ενότητα».

Αυτό θα σημάνει ενδεχομένως και την δυνατότητα εκταμιεύσεων όταν θα συμφωνείται μία βάση μεταρρυθμίσεων πχ για τη φορολογία, χωρίς να απαιτείται να έχει υπάρξει παράλληλα συμφωνία και για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, την αγορά κλπ.

Παρά την πρόοδο αυτή, ασαφές παραμένει σε ποια βάση μέτρων μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Τα τεχνικά κλιμάκια των τριών Θεσμών άρχισαν και πάλι να εργάζονται στην Αθήνα, αλλά παραμένει άγνωστο αν χθες τελικώς στς Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ελλάδος, γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών καθ. Νικόλαος Θεοχαράκης παρουσίασε νέες ελληνικές προτάσεις ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, τις οποίες προετοίμαζε τις προηγούμενες μέρες το οικονομικό επιτελείο. Αντιθέτως, μέχρι την πρώτη διακοπή των εργασιών χθες το απόγευμα, πηγές των Θεσμών έδειχναν ενοχλημένοι για τα κείμενα εργασίας και τις «θεωρητικολογίες» που τους είχε δείξει ως τότε η ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή: parapolitika.gr