Bank of America: Αυτά θα γίνουν αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Γιατί αποκλείεται να χρεοκοπήσει πριν το Μάιο

Ακόμα και εάν η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα τον Απρίλιο, οι «φασαρίες» θα ξεκινήσουν το Μάιο, γράφει η Bank of America Merrill Lynch σε σημερινή της έκθεση, που έπειτα και από τη χθεσινή σχετική ανάλυση του think tank Open Europe, ασχολείται με το τι θα συμβεί στην περίπτωση που η Αθήνα δεν καταφέρει να πληρώσει τα 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.

Σύμφωνα με την ανάλυση του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, ακόμα και εάν δεν πληρώσει το ΔΝΤ, η Ελλάδα δεν πρόκειται να κηρυχθεί επίσημα σε default παρά το Μάιο.

Ποια είναι η διαδικασία που προβλέπεται εάν η Αθήνα δεν βρει τα χρήματα για την πληρωμή της 9ης Απριλίου;

  • Το προσωπικό του ΔΝΤ επικοινωνεί άμεσα με την κυβέρνηση, ζητώντας να γίνει γρήγορα η εξόφληση. Η Αθήνα χάνει την πρόσβασή της στους πόρους του ΔΝΤ.
  • Μετά το πέρασμα δύο εβδομάδων, η διοίκηση του Ταμείου επικοινωνεί με τον υπουργό Οικονομικών, τονίζοντας τη σοβαρότητα της ενδεχόμενης αδυναμίας πληρωμής και ζητώντας να καταβληθεί το ποσό άμεσα.
  • Όταν έχει περάσει ένας μήνας, η Christine Lagarde ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ότι υπάρχει οφειλή σε καθυστέρηση.

Μόνο μετά την ενημέρωση του δ.σ., πυροδοτούνται οι πραγματικά σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τους όρους της δανειακής σύμβασης, μία καθυστέρηση στα δάνεια του ΔΝΤ μπορεί να αποτελεί πιστωτικό γεγονός για τα δάνεια του EFSF. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το EFSF μπορεί να παγώσει όλες ή μέρος των πιστώσεών του προς την Ελλάδα ή ακόμα και να καταστήσει άμεσα απαιτητό όλο το ποσό που έχει δανείσει στην Ελλάδα.

Εάν γίνουν απαιτητά τα δάνεια του EFSF, τότε θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός και για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Πάντως, η Bank of America τονίζει πως ακόμα και εάν η Ελλάδα καταφέρει να πληρώσει το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, θα πρέπει να ακολουθήσουν άλλες πληρωμές, ύψους 200 εκατ. ευρώ την 1η Μαΐου και 763 εκατ. ευρώ στις 12 Μαΐου.

Επίσης, θα πρέπει να πληρώσει τόκους κρατικών ομολόγων 274 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο (194 εκατ. ευρώ προς ιδιώτες ομολογιούχους στις 17 Απριλίου και 80 εκατ. ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20 Απριλίου).

Τα ομόλογα αυτά ΕΚΤ δίνουν περίοδο χάριτος 30 ημερών για την πληρωμή τόκων, πριν το default.

Πάντως, η BofA πιστεύει ότι η Αθήνα θα μπορέσει να κάνει την πληρωμή προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά οργανισμών του Δημοσίου.