Ποιοι δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρους


Περίπου 1,1 εκατομμύριο φορολογούμενοι, με ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ και άλλοι 500.000 με ακίνητη περιουσία από 200.000 ευρώ και πάνω, φαίνεται πως θα είναι οι «ρηγμένοι» των προγραμματικών δηλώσεων που θα αναγνώσει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός στη Βουλή!

Αν και προεκλογικά εξαγγέλθηκε η αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ, η εν λόγω εξαγγελία,υπάγεται σε αυτές που θα «παγώσουν» και θα εφαρμοστεί σταδιακά, μέσα στα επόμενα τρεισήμισι χρόνια.

Η νέα φορολογική κλίμακα θα αποτελείται από 8 – 9 κλιμάκια, με συντελεστές φόρου από 30% έως και 50% για εισοδήματα μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, από το 2016, όλοι οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να υποβάλουν δηλώσεις «πόθεν έσχες» στην Εφορία αντί για τις γνωστές εδώ και δεκαετίες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Έτσι, θα καταγραφούν, όχι μόνο τα εισοδήματα, αλλά και όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, οι καταθέσεις και οι αποταμιεύσεις, ενώ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δικαιολογούν την προέλευση των χρημάτων που δαπάνησαν για την απόκτηση της περιουσίας τους.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το οικονομικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος, τα εισοδήματα που αποκτούν από φέτος τα φυσικά πρόσωπα θα φορολογηθούν το 2016 με βάση μια ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα στην οποία θα ισχύει ατομικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος 12.000 ευρώ. Στην κλίμακα αυτή θα φορολογούνται αθροιστικά τα εισοδήματα από όλες τις πηγές, δηλαδή από μισθούς, συντάξεις, επιχειρήσεις, γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ακίνητα και κινητές αξίες.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια τουλάχιστον 1,1 εκατομμύριο φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ να κληθούν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένους φόρους, καθώς στη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση θα ισχύουν συντελεστές φόρου 30% – 50% για ετήσια εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η τεράστια απώλεια φορολογικών εσόδων που θα προκαλέσει η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος των 12.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι το 2010.

Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα, αν αυτή η κλίμακα συνδυαστεί σε πρώτη φάση με ένα αφορολόγητο πολύ μικρότερο των 12.000 ευρώ, π.χ. με το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ που ήδη ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους, τότε οι μόνοι φορολογούμενοι που θα δουν φορολογικές ελαφρύνσεις είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και οι εκμισθωτές ακινήτων με ετήσια εισοδήματα μέχρι 9.550 ευρώ!

Πηγή: parapolitika.gr