Σοκάρει η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poors

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οι σκληρές διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές και η αμετακίνητη στάση όλων των πλευρών είχε σοβαρό αντίκτυπο, καθώς όπως είχε προειδοποιήσει τις προηγούμενες ημέρες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's προχώρησε και η απειλή έγινε πράξη υποβαθμίζοντας κατα μία βαθμίδα την ελληνική οικονομία.

Σε υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα, σε Β- από Β, προχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής ο οίκος Standard & Poor's. Παράλληλα, διατηρεί την αρνητική προοπτική (credit watch negative), υποδηλώνοντας ότι ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα κίνηση.

Ο οίκος σημειώνει ότι οι περιορισμοί ρευστότητας έχουν "στενέψει" τα περιθώρια που έχει η νέα κυβέρνηση για να προχωρήσει σε συμφωνία με τους πιστωτές για ένα πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου αξιολόγησης, εάν καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο οι διαπραγματεύσεις μπορεί να οδηγηθεί η Ελλάδα σε εκροή καταθέσεων με το χειρότερο σενάριο να επιβληθεί περιορισμός στη διακίνηση κεφαλαίων, απώλεια της πρόσβασης της χώρας στους έκτακτους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς και πιθανή έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Ο οίκος αναφέρεται και στην απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση, κάτι που σημαίνει πως η ευθύνη χρηματοδότησης πηγαίνει πλέον στην Τράπεζα της Ελλάδας μέσω του ELA.