Τι σχεδιάζουν για τα κοκκινα δάνεια

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τις αμέσως επόμενες μέρες προχωρά η κυβέρνηση στη νομοθέτηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Η παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας είναι για τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη προτεραιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να δοθεί η παράταση μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες της νέας Βουλής.

Συνολικά, προετοιμάζεται ένα συνολικό πλαίσιο για το θέμα των κόκκινων δανείων και οι διαδικασίες θα διαρκέσουν λίγους μήνες. Το νέο πλαίσιο αυτό θα προβλέπει ακόμη και διαγραφή οφειλών για όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ στα σχέδια της κυβέρνησης φέρεται ότι είναι να αναλάβει τις εν λόγω οφειλές νέος φορέας του Δημοσίου, με στόχο την ελάφρυνση των πολύ φτωχών νοικοκυριών.

Τι λένε οι τράπεζες

Πάντως, τραπεζικοί κύκλοι σχολίασαν ότι αυτή η ρύθμιση θα χρειαστεί σημαντικά ίδια κεφάλαια κι αυτό ενδέχεται να επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Ωστόσο τα ίδια στελέχη σχολίασαν ότι οι τράπεζες θα τοποθετηθούν διεξοδικά επί της ρύθμισης όταν αυτή παρουσιαστεί στο σύνολό της.

Πηγή: moneypro.gr