“Αύξηση του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ”

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οι πρόωρες εκλογές και η πολιτική αστάθεια έχουν αυξήσει το ρίσκο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s Investors Service, προσθέτοντας ωστόσο ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει χαμηλότερη σε σχέση με το 2012, και είναι σχετικά απίθανο.

Όπως αναφέρει ο οίκος αυτό το υψηλότερο ρίσκο μπορεί να έχει αρνητικές πιστωτικές επιπτώσεις για τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, παρά το ότι ο κίνδυνος μετάδοσης παραμένει σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με το αποκορύφωμα της κρίσης.

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 25 Ιανουαρίου έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δεδομένου ότι στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ. "Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να παραμείνει στην ευρωζώνη, έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει ελάφρυνση του χρέους από τα άλλα κράτη-μέλη.

Οι κυβερνήσεις των κρατών είναι πιθανό να απορρίψουν ένα τέτοιο αίτημα, εν μέρει λόγω του ότι μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοια αιτήματα από άλλες εξίσου χρεωμένες χώρες της ευρωζώνης". «Οποιαδήποτε έξοδος από το ενιαίο νόμισμα θα ήταν μια καθοριστική στιγμή για το ευρώ: θα αποδείκνυε ότι η νομισματική ένωση είναι διαιρετή, και όχι μη αναστρέψιμη», τονίζει ο Colin Ellis, επικεφαλής credit officer της Moody’s.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι αν και μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σήμερα πιθανώς θα προκαλούσε νέα ύφεση στην εναπομείνασα ευρωζώνη, η πιστωτική επίδραση θα ήταν μάλλον λιγότερο έντονη σε σχέση με το 2012.

Πηγή: Moneypro.gr