Χωρίς ΕΝΦΙΑ και 24 οι δόσεις

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μόνο λίγες ώρες έπειτα από την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ήταν αρκετές για να πάρουν πίσω οι αρμόδιες αρχές τη ρύθμιση των 100 δόσεων των οφειλών των φορολογούμενων. Οι αφόρητες και συνεχείς πιέσεις της τρόικας φαίνεται να οδήγησαν την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί και στην ουσία να ξηλώσει την ευνοϊκή, για το σύνολο των Ελλήνων φορολογουμένων, διάταξη.

Ποιοι μένουν «εκτός»

Οι οφειλές των δόσεων του ΕΝΦΙΑ που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή οι 4 εναπομείνασες δόσεις του νέου φόρου ακινήτων οι οποίες λήγουν στις 29-11-2014, στις 31-12-2014, στις 30-1-2015 και στις 27-2-2015.

Οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του φόρου εισοδήματος, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης του 2014 (πρόκειται για την τρίτη διμηνιαία δόση των οφειλών αυτών, η οποία λήγει να πληρωθεί στις 29-11-2014).

«Μακάρι να είχαμε λεφτά για να τους βάλουμε όλους»
‘Ετσι μέσα σε μόνο δύο μήνες, από τέλος Ιουνίου μέχρι τέλος Αυγούστου (όταν οι οφειλέτες αυξήθηκαν από 3,4 σε 3,6 εκατομμύρια) τα απλήρωτα νέα χρέη προς την Εφορία αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ - από τα 65,8 δισ. ευρώ στα 67,8 δισ. ευρώ. Τέλος Σεπτεμβρίου τα απλήρωτα χρέη στην εφορία ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 70 δισ. ευρώ (έφτασαν στα 75 μαζί με τα χρέη στα τελωνεία).

Αντίστοιχα και οι οι εισπράξεις φόρων στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφάνισαν υστέρηση 900 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων, ενώ έως και τον Ιούλιο σημείωναν …υπέρβαση 700 εκατ. ευρώ!

Κάπου εκεί φαίνεται πως χάθηκε η μάχη με την Τρόικα αφού οι συνομιλίες στο Παρίσι και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού γίνονταν με υπέρβαση εσόδων, ενώ σήμερα με έλλειμμα. Η «μαύρη τρύπα» των εσόδων φτάνει έτσι στο 1,5 δισ. ευρώ σε 3 μήνες, κάτι που προφανώς οφείλεται και στην καθυστέρηση εφαρμογής της ρύθμισης.

Για το λόγο αυτό, σημαίνων κυβερνητικός παράγοντας που εμπλέκεται στην υπόθεση επιχειρούσε να δικαιολογήσει την υπαναχώρηση της κυβέρνησης, λέγοντας πως «μακάρι να είχαμε έσοδα για να βάλουμε όλους στη ρύθμιση».

Πηγή: parapolitika.gr