Μεγάλη επιτυχία των Ελληνικών Τραπεζών στα stress tests

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με βάση το οριστικό σενάριο που περιλαμβάνει τις αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν γίνει μέσα στο 2014, την κερδοφορία και τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων Alpha, Πειραιώς και Εθνική περνούν το όριο του 5,5% και η Eurobank με δεικτη 5,45% υπολείπεται οριακά.

Οι ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΤΕΣ, δεν χρειάζονται ούτε ένα ευρώ ανακεφαλαιοποίηση (η ΕΤΕ έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει το 20% της Finansbank) ενώ η Eurobank χρειάζεται μόλις 18 εκατομμύρια ευρώ για να πιασει τους δείκτες επάρκειας(ψίχουλα σε ενεργητικό 77 δις ευρώ). Πλήρης η διάψευση των ξένων πρακτορείων Dow Jones kai Bloomberg.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑLPHA BANK με το αποτέλεσμά της κατατάσσεται στις πρώτες 20 καλύτερες επιδόσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν με άνεση τα stress tests καθώς η ΕΚΤ συνυπολογίζει και αφαιρεί από τα αποτελέσματα του test, με βάση τα στοιχεία του 2013, τόσο τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έγιναν την άνοιξη του 2014, στις οποίες οι τέσσερις τράπεζες άντλησαν 8,3 δις ευρώ, όσο και το όφελος από τον αναβαλλόμενο φόρο που ανέρχεται από 600 εκατ έως 1,2 δισ. ευρώ ανά τράπεζα καθώς και τα capital plans των κινήσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν καταρτίσει

ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ και οι παρατηρήσεις

* Δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 ύψους 8,1 έχει η Alpha Bank στο δυσμενές σενάριο και περνά τα stress test της ΕΚΤ ευρισκόμενη στο κορυφαίο 20% μεταξύ των τραπεζών που εξετάστηκαν. Σημειώνεται ότι η τράπεζα έχει αποπληρώσει και τιος προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου.

* Σύμφωνα με το stress test της ΕΚΤ η Εθνική Τράπεζα είχε κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 3,432 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία στα τέλη 2013. Εχει ήδη μαζέψει το 2014 κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ, ενώ μετά το πλάνο αναδιάρθρωσης που παρουσίασε οι ανάγκες περιορίζονται σε 273,28 εκατ. ευρώ. Το ποσό αναμένεται να καλυφθεί μέσω της διάθεσης μετοχών της Finansbank.

* Κεφαλαιακές ανάγκες μόλις 17,55 εκατ. ευρώ προκύπτουν για την Eurobank σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ. Η τράπεζα είχε κεφαλαιακό έλλειμμα 4,628 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία τέλος 2013, και έχει σηκώσει 2,86 δισ. από την αύξηση κεφαλαίου. Μετά τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχει προωθήσει το ποσό που καλείται να συγκεντρώσει είναι μόλις 17,5 εκατ. ευρώ.

* Κεφαλαιακές ανάγκες 659,99 εκατ. ευρώ έδειξε το stress test της ΕΚΤ για την Τράπεζα Πειραιώς με βάση στοιχεία στο τέλος του 2013, ωστόσο το πλάνο αναδιάρθρωσης καλύπτει πλήρως το ποσό, σύμφωνα με το Reuters.

Tυπικά και μόνο, η τράπεζα πρέπει να υποβάλει σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, στο οποίο όμως απλά θα αναφέρει την επιτυχή άντληση κεφαλαίων ύψους 1,75 δισ. ευρώ την περασμένη Άνοιξη.

Η Πειραιώς ολοκλήρωσε τον περασμένο Απρίλιο αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ και εξόφλησε τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου ύψους 750 εκατ. ευρώ. Με το 1 δισ. ευρώ καθαρής κεφαλαιακής ενίσχυσης υπερκαλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες της στατικής αξιολόγησης και εμφανίζει κεφαλαιακό πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ.

Έτσι στον στατικό ισολογισμό και αφού συνυπολογισθεί η ΑΜΚ και η εξόφληση των προνιομιούχων ο δείκτης CET1 διαμορφώνεται στο 10,7% και 6,1% στο «βασικό» και στο «δυσμενές» σενάριο της άσκησης αντίστοιχα.

Πηγή: bankwars