Νέα “βόμβα” στα κανάλια

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μια νέα «βόμβα» έχουν να αντιμετωπίσουν η ιδιωτική τηλεόραση και ο κλάδος της διαφήμισης. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, δεν κατατέθηκε τελικά η «συνήθης» τροπολογία που αναβάλλει την πληρωμή του ειδικού φόρου τηλεόρασης για έναν χρόνο. Ο φόρος αυτός αντιστοιχεί στο 20% για κάθε τηλεοπτική διαφήμιση και έχει ισχύ εφαρμογής από την Πέμπτη! Στην περίπτωση που παραμείνει, θα προκαλέσει σοβαρές απώλειες στην τηλεόραση, καθώς οι διαφημιστικές εταιρείες θα αναγκαστούν να μειώσουν το budget.

Ο ειδικός φόρος τηλεόρασης έκανε ξανά την εμφάνισή του από την εποχή του Γιώργου Α. Παπανδρέου, όταν είχε αρχίσει να διαφαίνεται η κόντρα με το Mega, αλλά και με τα άλλα κανάλια. Ετσι, με το άρθρο 5 του Μνημονιακού Νόμου 2845/2010 είχε επαναφέρει το καθεστώς. Το ενδιαφέρον είναι πως ο νόμος αυτός έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Οι εκπρόσωποι της ΕΙΤΗΣΕΕ πήγαν δύο φορές στους συναρμόδιους υπουργούς, Δ. Σταμάτη και Σ. Βούλτεψη.

Τελικώς, ανέλαβε ο πρώτος να περάσει την τροπολογία που θα «πάγωνε» για ακόμα μία φορά τον νόμο, ανακαλύπτοντας αίφνης πως χρειαζόταν κοινή υπουργική απόφαση. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί φοβούνται πως, αν υπάρξει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο φόρος θα εφαρμοστεί, με αποτέλεσμα να μπλοκαριστούν η τηλεόραση και οι ιδιοκτήτες της, αν ξεκινήσει η μεταξύ τους αντιπαράθεση.

Ο νόμος έχει αναβληθεί από το 2010 συνολικά πέντε φορές.

Πηγή: Parapolitika.gr