ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ: «Είδα τη μητέρα μου να γερνάει µέσα σε λίγες µέρες – Μου έχει δώσει ζωή δύο φορές»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η Ιωάννα Παλιοσπύρου έδωσε μια συγκλονιστική συνέντευξη, την πρώτη της μετά την επίθεση, στη Σόνια Καζόνι και στο ΟΚ! που κυκλοφορεί με τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Μεταξύ άλλων μίλησε για τη μητέρα της, το βασικό της στήριγμα αλλά και τους ανθρώπους που έχει γύρω της και τη βοηθούν στον δύσκολο αγώνα της, τη γιατρό της, τον δικηγόρο της αλλά και την Αννίτα Ναθαναήλ.

«Η μητέρα μου έχει κληθεί να αντιμετωπίσει σκληρές εικόνες»

Η οικογένειά µου ήταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό µου, οι γονείς µου, ο αδελφός µου. Η µητέρα µου έχει δείξει αστείρευτη ψυχική δύναμη. Ήταν εκεί για µένα κάθε φορά που έπεφτα και ένιωθα πως δεν αντέχω άλλο. Κάθε φορά που µε κυρίευε φόβος για τη ζωή µου και απελπισία για το µέλλον ήταν εκεί να µε «σηκώσει».

Μας έχουν δέσει καταστάσεις που ποτέ δεν περίµενα να ζήσουμε, που µόνο µια µάνα µε µια κόρη θα µπορούσαν να αντέξουν. Την είδα να γερνάει µέσα σε λίγες µέρες και να επιβαρύνεται και η δική της υγεία.

Σκέψου ότι ένα πρωί τον περασμένο Μάιο την πήραν τηλέφωνο πως είμαι  στο νοσοκομείο και από τότε δεν έχει γυρίσει σπίτι της. Έχει κληθεί να αντιμετωπίσει σκληρές εικόνες, δυσβάσταχτες καταστάσεις… µια πραγματικότητα που ξεπερνά τη φαντασία και τα έχει καταφέρει και για τις δυο µας.

«Η γιατρός µου είναι ο φύλακας άγγελός µου, της χρωστώ τη ζωή µου»

Η Ιωάννα µιλά µε ευγνωμοσύνη για τη γιατρό της, Μαρία Καλοφώνου, διευθύντρια πλαστικής χειρουργικής στη µονάδα εγκαυμάτων του Θριασίου Νοσοκομείου. «Στη γιατρό µου οφείλω τη ζωή µου, είναι ο φύλακας άγγελός µου. Νιώθω τυχερή που βρέθηκα στα χέρια της. Είναι άριστη επαγγελματίας γιατρός, προσφέρει σε όλους τους ασθενείς της το καλύτερο που µπορεί και το κάνει µε την καρδιά της, γιατί αγαπάει πολύ αυτό που κάνει. Μου έχει σταθεί και ως γιατρός και ως άνθρωπος, µου ενέπνευσε απόλυτη εµπιστοσύνη από την αρχή. Κάθε φορά που έμπαινα στο χειρουργείο, όταν την ένιωθα κοντά µου στον χώρο, ηρεμούσα αµέσως. Σκεφτόμουν “Είναι εδώ η Μαρία µου και µε προσέχει”.

Ακόμα και στις αµέτρητες και επώδυνες αιμοληψίες που έπρεπε να µου κάνουν, επειδή είμαι παντού καμένη στα χέρια, και δεν έβρισκαν πουθενά φλέβες για να µου πάρουν αίμα, πέρα από τη µηριαία αρτηρία, το οποίο είναι πολύ επώδυνο και δύσκολο. Κάποιες φορές έπρεπε να προσπαθήσουμε τρεις και τέσσερις φορές. Όσο και να πονούσα, όσο και να έκλαιγα, η Μαρία µού θύμιζε πάντα πως είναι για το καλό µου, ήταν η µόνη που εµπιστευόµουν. Καταλαβαίνω πως για έναν γιατρό αυτή είναι η καθημερινότητά του.

Για έναν ασθενή που έχει κοντέψει να χάσει τη ζωή του, όμως, ο γιατρός που τον κράτησε ζωντανό είναι ο θεός του. Εξαιρετικό επίσης, ήταν και όλο το ιατρικό προσωπικό του Θριασίου, τους ευχαριστώ όλους».

Η αγάπη του κόσμου

«Είμαι ευγνώμων για την αγάπη που έχω από τους δικούς µου, οικογένεια και φίλους, και τους ευχαριστώ καθημερινά, γιατί στη ζωή τίποτα δεν είναι δεδομένο. Έχω λάβει, όμως, και χιλιάδες µηνύµατα αγάπης από άγνωστο κόσμο, ακόμα και από άλλες χώρες, άλλες ηπείρους. Πολλοί θέλησαν να µοιραστούν µαζί µου δικές τους ιστορίες πόνου, ενθαρρύνοντάς µε να µην εγκαταλείψω την προσπάθειά µου. Μου λένε ότι µε στηρίζουν και πως πρέπει να διεκδικήσω τη Δικαιοσύνη. Προσπαθώ να απαντώ σε όλα τα µηνύµατα που δέχομαι. Έχει αλλάξει πολύ ο τρόπος σκέψης µου στο κομμάτι της συµπαράστασης και της αλληλεγγύης. Είναι φανταστικό το κουράγιο και η δύναμη που εισπράττω και µόνο µε τη σκέψη πως κάποιος αφιέρωσε µερικά δευτερόλεπτα για να µου εκφράσει τη συµπαράστασή του µε ένα µήνυµα. Μέσα από αυτή την επικοινωνία έχω διαπιστώσει πως πολλοί συνάνθρωποί µας βιώνουν δύσκολες καταστάσεις και δεν έχουν τη βοήθεια και τη στήριξη που χρειάζονται» λέει.

«Η Αννίτα µε στηρίζει ψυχολογικά µε αληθινό ενδιαφέρον και ανιδιοτέλεια»

Από το τέλος του 2020 η Αννίτα Ναθαναήλ ξεκίνησε µια εκστρατεία αγάπης και στήριξης για την Ιωάννα µέσα από την πλατφόρμα GoFundMe µε την ονομασία «Help For Ioanna» στον σύνδεσµο https://www.gofundme.com/f/helpforioanna. Στον σύνδεσμο µπορεί ο καθένας, από κάθε γωνιά της γης, να ενισχύσει τον αγώνα της Ιωάννας που έχει ακόμα µπροστά της µια σειρά από σοβαρά χειρουργεία µε δυσβάσταχτο κόστος. Η καμπάνια, που ξεκίνησε στις 31 Δεκεμβρίου, µέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει 42.444 δολάρια.

«Αυτό που έκανε η Αννίτα µε συγκίνησε και µε ξάφνιασε. Έγινε µε µεγάλη καλοσύνη και διάθεση προσφοράς από την πλευρά της. Αρχικά µιλήσαµε µέσω των social, στα οποία τον τελευταίο καιρό είμαι αρκετά ενεργή, καθώς επικοινωνώ µε τον κόσμο και αυτό µου δίνει δύναμη. Μου έκανε µεγάλη εντύπωση το πόσο προσεκτική και διακριτική ήταν µε όσα συζητήσαμε τον πρώτο καιρό. Δεν µε ρώτησε τίποτα που θα µπορούσε να µε φέρει σε δύσκολη θέση ή αµηχανία.

Ποτέ δεν ζήτησε καν να βρεθούμε, µέχρι που ήµουν εγώ έτοιμη και της το ζήτησα η ίδια. Από τότε που ήρθαµε σε επαφή έχει αλλάξει όλη µου η ψυχολογία, µιλάµε πια σχεδόν καθημερινά στο τηλέφωνο, είναι ένας γλυκός και τρυφερός άνθρωπος, µε αποφασιστικότητα, θετική ενέργεια και αύρα. Τη θαυμάζω και χαίρομαι αφάνταστα που µπήκε στη ζωή µου. Είναι δίπλα µου, µε φροντίζει και θέλει να µε δει να τα καταφέρω. Την ευχαριστώ απεριόριστα και την αγαπώ πολύ».

Η ώρα της δίκης

Ο δικηγόρος της Ιωάννας, Απόστολος Λύτρας, μίλησε στο περιοδικό για τα τελευταία δεδομένα σχετικά µε την εκδίκαση της απόπειρας ανθρωποκτονίας εις βάρος της εντολέως του.

«Η ποσότητα του καυστικού υγρού που χρησιμοποίησε η κατηγορουμένη ήταν πρωτοφανώς µεγάλη. Σύμφωνα µε τους ιατρούς της Ιωάννας, η ποσότητα αυτή ήταν ικανή να επιφέρει θάνατο και η άτυχη κοπέλα ως εκ θαύματος επιβίωσε. Σαφέστατα η ποσότητα του καυστικού υγρού σε συνδυασμό και µε άλλα στοιχεία που προέκυψαν κατά την ανάκριση καταδεικνύουν την πρόθεση της δράστιδος να της αφαιρέσει τη ζωή και όχι απλώς να της προκαλέσει µια µη επανορθώσιμη βλάβη. Για αυτό τον λόγο και η ποινική δίωξη πολύ ορθά ασκήθηκε για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Θέλω δε να τονίσω ότι, από πληροφορίες που έχουμε, η κατηγορουμένη, πριν από τη σύλληψη και ενώ η Ιωάννα νοσηλευόταν, αναζητούσε τρόπους να εισέλθει στο νοσοκοµείο και να τη δολοφονήσει. Γεγονός που αναντίρρητα καταδεικνύει ότι εξαρχής σκοπός της ήταν να τη θανατώσει.

πηγη