Σκιά Τρόικας και μετά το μνημόνιο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ενώπιον της Εκτελεστικής και Νομοθετικής Εξουσίας βρίσκεται το επικαιροποιημένο μνημόνιο μετά και την 8η αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής όπου αναφέρονται ρητά τα προαπαιτούμενα που θέτει η τρόικα για την τελευταία δόση.

Είναι η κατ’ αρχήν απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ σε δύο οντότητες, καθώς και η μετατροπή της Cyta σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου.

Δύο θέματα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον τις τελευταίες εβδομάδες και κρίνουν την ομαλή έξοδο από το μνημόνιο. Στις 14 και 15 του μήνα συνέρχεται το Eurogroup, ενώπιον του οποίου θα τεθεί η αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος που θα κρίνει την καταβολή της ένατης δόσης.

Οι κυπριακές Αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν το σχέδιο ιδιωτικοποίησης που είχε υποβληθεί στους εταίρους του προγράμματος για ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους, ενθάρρυνση του ανταγωνισμού και μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων. Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα €1 δισ. μέχρι το τέλος του 2016 και επιπλέον €400 εκατ. από το 2018 το αργότερο, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Για την ιδιωτικοποίηση της Cyta πριν από τη χορήγηση της ένατης εκταμίευσης της οικονομικής βοήθειας, πρέπει να έχουν γίνει οι αναγκαίες νομοθετικές και πρακτικές ρυθμίσεις, με στόχο την προκήρυξη της πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Cyta τον Ιανουαρίου του 2016. Η Cyta και οι εμπορικές δραστηριότητες του λιμανιού της Λεμεσού θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν εντός του 2016 και η ΑΗΚ από τα μέσα του 2018, με την επιφύλαξη της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου όσον αφορά τον διαχωρισμό. Αυτό το σχέδιο θα προβλέπει λεπτομέρειες και χρονικά ορόσημα και η πλήρης εφαρμογή του διαχωρισμού θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως το 2017.

Πριν από τη χορήγηση της ένατης δόσης, που θα είναι και η τελευταία, οι πιστωτές ζητούν την ψήφιση της νομοθεσίας για την πώληση δανείων (έχει ψηφιστεί). Η τρόικα αναφέρει ότι κάθε προσφορά από οφειλέτη για να αγοράσει πίσω το δάνειό του θα είναι μη δεσμευτική για τον πωλητή και σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Επίσης, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή η νομοθεσία η οποία θα καταργεί τα εμπόδια για την τιτλοποίηση περιουσιακών στοιχείων. Σχετικά με το πλαίσιο αφερεγγυότητας, το μνημόνιο αναφέρει ότι οι Αρχές θα πρέπει να το παρακολουθούν σε συνεχή βάση κυρίως για τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 θα πρέπει να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο νομοθετικές αλλαγές που αφορούν στην εξάλειψη εμποδίων για την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών για τους μη βιώσιμους οφειλέτες. Για την Τράπεζα Κύπρου το μνημόνιο αναφέρει ότι έχει προχωρήσει με την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Για τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, η τρόικα επισημαίνει ότι όσον αφορά στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα διασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή το κατάλληλο επίπεδο ειδίκευσης του προσωπικού. Η Κεντρική Τράπεζα θα ενισχύσει την ευθύνη για όλα τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση και όπου έχουν εντοπιστεί ελλείψεις να υπάρξει διαχείριση των καθυστερούμενων οφειλών.

Η τρόικα σημειώνει ότι οι κυπριακές Αρχές θα διαβουλευθούν εκ των προτέρων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και θα ενημερώσουν τον ΕΜΣ για την υιοθέτηση πολιτικών που δεν περιλαμβάνονται στο παρόν μνημόνιο, αλλά θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην επίτευξη του στόχου του προγράμματος. Στόχος είναι να συνεχιστεί η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης, προκειμένου να επιτευχθεί 3% πρωτογενές πλεόνασμα του ΑΕΠ το 2017, 3% έως 4% του ΑΕΠ το 2018 και να διατηρηθεί τουλάχιστον αυτό το επίπεδο στη συνέχεια, ανάλογα με τη δυναμική του χρέους.

Πηγή: Philenews