ΜΥΣΤΗΡΙΟ με το περίεργο μαύρο κουτί στην πλατεία Συντάγματος

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε ένα "στοιχειωμένο" σημείο, εκεί που τα Χριστούγεννα δεν μπόρεσε να γυρίσει ποτέ η ρόδα, έχει στηθεί εδώ και λίγες ημέρες μία τεράστια μαύρη "αποθήκη".

 

"Αποθήκη" τουλάχιστον εμφανισιακά καθώς πρόκειται για ένα "στοιχειωμένο σπίτι", έμπνευση του Ολλανδού δημιουργού Ντρις Φερχόφεν. Ο εικαστικός, γνωστός στο αθηναϊκό κοινό από το 1ο Fast Forward Festival της Στέγης, επιστρέφει στην Αθήνα και στο 4ο FFF - το οποίο ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει 13 ημέρες - και καλεί τους Αθηναίους σε ένα αλλιώτικο «στοιχειωμένο σπίτι»  για να ξορκίσουμε τη σύγχρονη κουλτούρα του φόβου, σε μια κοινωνία εμμονική με την ασφάλεια και την τελειότητα.

Όπως αναφέρεται σε ενημέρωση της Στέγης : Θέαμα-εμπειρία εκτός Στέγης, η ζωντανή εγκατάσταση-περφόρμανς Phobiarama είναι η πιο πρόσφατη δουλειά του διεθνώς διακεκριμένου Ολλανδού εικαστικού και σκηνοθέτη, ο οποίος πριν από τρία χρόνια, στο πλαίσιο του 1ου Fast Forward Festival της Στέγης, παρουσίασε στους δρόμους της Αθήνας την αποκαλυπτική περιπατητική παράσταση No Man’s Land, με τους θεατές να έχουν για «οδηγό» τους έναν μετανάστη.

Το Phobiarama είναι μια site-specific εγκατάσταση εκτός Στέγης, προσομοίωση του σύγχρονου θεάτρου του φόβου: ένα αλλιώτικο «στοιχειωμένο σπίτι» σε μια λαβυρινθώδη διαδρομή που εξορκίζει όσα μας στοιχειώνουν.

Αλήθεια, εσάς τι σας φοβίζει περισσότερο; Μια εγκαταλειμμένη βαλίτσα σε ένα αεροδρόμιο; Το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ; Η οικονομική κρίση, ο εθνικισμός και η άκρα Δεξιά; Η τρομοκρατία και η αστυνόμευση;

Σε παγκόσμια πρεμιέρα και σε συμπαραγωγή της Στέγης με το Holland Festival, η εγκατάσταση Phobiarama θεματοποιεί, εκθέτει και αποδομεί τις στρατηγικές του φόβου, καλώντας μας να αναμετρηθούμε μαζί τους όπως πρέπει, δηλαδή επί ίσοις όροις.

«Ποτέ άλλοτε δεν ήμασταν τόσο ασφαλείς και, συγχρόνως, τόσο τρομοκρατημένοι» διαπιστώνει ο Ντρις Φερχόφεν και μας θυμίζει: «Οι υποδοχείς του φόβου εδράζονται στον εγκέφαλό μας: στην αμυγδαλή, τους νευρώνες που ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά μας όταν βρισκόμαστε σε κίνδυνο. Τελευταία, η αμυγδαλή μας κάνει υπερωρίες. Πολιτικοί, media, marketers και τρομοκράτες μάς υποχρεώνουν σε διαρκή εγρήγορση, σε κατάσταση συναγερμού. Στοχεύουν με φοβερή αποτελεσματικότητα στους υποδοχείς του φόβου. Τι από όλα αυτά, όμως, είναι πραγματικές απειλές και τι σενάρια συνωμοσίας;»

 
ΠΗΓΗ: news247.gr