Μαρία Κάλλας, η πρώτη δημόσια ανάγνωση στο Σύνταγμα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


 «Grippe Morale- Μαρία Κάλλας: τελευταία πράξη»

                           του Δημήτρη Φοινίτση

                   Πρώτη δημόσια ανάγνωση

                        

                             Θεατρικό αναλόγιο στις 2/12

                                      Οικία Κατακουζηνού

                                       ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

       

Ανήμερα των γενεθλίων της κορυφαίας υψιφώνου όλων των εποχών, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ παρουσιάζει -σε πρώτη δημόσια ανάγνωση- το νέο έργο του Δημήτρη Φοινίτση «Grippe Morale – Μαρία Κάλλας: τελευταία πράξη» στην Οικία Κατακουζηνού, με την Ολύνα Ξενοπούλου στον κεντρικό ρόλο.

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

Ξημερώματα 16ης Σεπτέμβρη 1977. Η Μαρία Κάλλας αποτραβηγμένη στο παρισινό διαμέρισμά της, διανύει τις τελευταίες ώρες της ζωής της. Μια ένδοξη ζωή παρελαύνει -αποσπασματικά- εμπρός μας μέσα από γνωστά και άγνωστα στιγμιότυπα ενός πολυκύμαντου βίου, εμποτισμένα με ισχυρότατες δόσεις μυθοπλασίας. Δίχως ίχνος νοσταλγίας, η Μαρία μονολογεί απευθυνόμενη στον (αόρατο) Toy, τον αγαπημένο της τετράποδο φίλο -τον «μόνο πιστό» όπως επισημαίνει. Ξεφυλλίζει τα βιβλία συνταγών που -επί χρόνια- διατηρούσε μανιωδώς, σιγοψιθυρίζει το αγαπημένο της τραγούδι από την «πιο γλυκιά ελληνική φωνή» που της χάρισε δώδεκα δίσκους όταν τη συνάντησε στα ωραία (πρώτα) χρόνια του Ωνάση, διαβάζει (στα ιταλικά) ποιήματα που της αφιέρωσε ο Παζολίνι, στρώνει το τραπέζι για λίγους κι εκλεκτούς φίλους ώσπου η πραγματικότητα να μπερδευτεί ολότελα με το χθες και η κατάρρευση να της στερήσει τον λόγο. Μια ασυνήθιστη ζωή σε μια συνηθισμένη νύχτα. Την τελευταία πριν την προδώσει -μια για πάντα!- η καρδιά της.

Η συγγραφική βούληση επικεντρώνεται σε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση της ηρωίδας και όχι σε άλλη μια στείρα βιογραφία επάνω σε εξόχως προβεβλημένα γεγονότα της ζωής της Κάλλας. Εστιάζει στα «μικρά» και τα «ελάχιστα» μιας καθημερινότητας με την πατίνα της απέραντης μοναξιάς που την διακατείχε ως τέλους.

Λίγα λόγια για την ομάδα  προΤΑΣΗ:

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2005 από επαγγελματίες του θεάτρου. Έχει έδρα της την Αθήνα. Όραμα της να «προτείνει» το νέο, το δημιουργικά ουσιώδες, το διαφορετικό, το «άλλο» στην τέχνη του θεάτρου και των λοιπών παραστατικών τεχνών μέσω ενός γόνιμου διαλόγου της τέχνης και του ανθρώπου, σχηματίζοντας συνάμα μια «τάση» στην έκφραση∙ ριζοσπαστική, ελεύθερη, αναγνωρίσιμη στο ευρύ κοινό την οποία και επιθυμεί σταδιακά να διαμορφώσει, κατά τη διάρκεια της πορείας της στην καλλιτεχνική σκηνή της χώρας αλλά και πέρα από αυτήν.

Ο μινιμαλισμός και η αφαίρεση είναι τα κυριότερα ρεύματα που τροφοδοτούν καλλιτεχνικά το σχήμα. Τα κλασσικά έργα αλλά και η νέα γραφή, τα καινούργια -ιδιαίτερης τεχνοτροπίας- κείμενα αποτελούν τις πρώτες ύλες για έμπνευση και δημιουργία σε χώρους, κυρίως, μη θεατρικούς. Η ανατρεπτική «ιδέα» προσδιορίζει πρώτιστα το σκηνικό ύφος και την γενικότερη αισθητική της. Η Ομάδα δεν χρηματοδοτείται από κανέναν κρατικό ή ιδιωτικό φορέα. «Αυτοχρηματοδοτείται», ωστόσο, από την ανεξάντλητη δεξαμενή της φαντασίας και τη ζωογόνα ανάγκη για πειραματισμό και καλλιτεχνική έκφραση. Το καλλιτεχνικό έργο της Ομάδας -εκτός Αθηνών- έχει, ως τώρα, παρουσιαστεί σε: Άρτα, Γαύδο, Δελφούς, Ηράκλειο, Θάσο, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κω, Λαμία, Λέρο, Νάξο, Ναύπλιο, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σητεία, Σύρο, Φλώρινα και Χανιά.

Το έργο «Grippe Morale - Μαρία Κάλλας: τελευταία πράξη» αποτελεί την 45η -κατά σειρά- σκηνική πρόταση της Ομάδας.

Περισσότερα για την ομάδα προΤΑΣΗ θα βρείτε στο : https://omadaprotasi.wordpress.com/

Συντελεστές:

Κείμενο – σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Φοινίτσης

Διαβάζει η Ολύνα Ξενοπούλου

Εικαστικό έργο: Ηλιάνα Μπάρδη

 

Πληροφορίες:

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 21:00

Οικία Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού

Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 4 – Σύνταγμα

 

 

Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική κράτηση θέσης στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://katakouzenos.gr/grippe-morale-maria-kallas-teleytaia-praxi/#agora