Βόμβα από ΠΑΚΟΕ: «Σε αυτούς τους σταθμούς Μετρό αναπνέουμε καρκίνο!»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στο νέο δελτίο Τύπου του, το ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) σημειώνει πως ο αέρας στην Αθήνα είναι βεβαρυμμένος και από τις συνέπειες των πυρκαγιών, οι συγκεντρώσεις καρκινογόνων υδρογονανθράκων ξεπερνούν τα όρια και η κατάσταση στο μετρό είναι ακόμα χειρότερη, ειδικά στις πλατφόρμες επιβίβασης και αποβίβασης.

Το ΠΑΚΟΕ παρουσιάζει τις μετρήσεις που έγιναν την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά από την πρωινή, καταρρακτώδη βροχή.

Διαβάστε στο παρακάτω σύνδεσμο τις μετρήσεις:

METPO-ΠΑΝΟΡΜΟΥ

Από τις μετρήσεις διαπιστώθηκε ότι οι συγκεντρώσεις των πτητικών οργανικών ενώσεων VOC βρίσκονται στα όρια στην πλατεία και στα εκδοτήρια του Μετρό Πανόρμου αλλά πάνω από τα όρια στις αποβάθρες.

Ανησυχητικές ιδιαίτερα είναι οι μετρήσεις της συγκέντρωσης της φορμαλδεΰδης σε όλα τα σημεία αλλά ιδιαίτερα στις αποβάθρες καθώς όλες οι μετρήσεις ξεπερνούν σε υπερβολικό βαθμό το όριο.

Το ΠΑΚΟΕ πραγματοποιεί συστηματικά μετρήσεις της ποιότητας του αέρα στο μετρό και στα εκδοτήρια και στις αποβάθρες σε διάφορους σταθμούς.

Εδώ και χρόνια προειδοποιεί ότι υπάρχει μέγα υγειονομικό ζήτημα για τους εργαζόμενους, οι οποίοι στατιστικά εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά θανάσιμων ασθενειών σε σχέση με άλλους επαγγελματικούς κλάδους, αφού η ποιότητα του αέρα είναι επιβαρυμένη.

Το ΠΑΚΟΕ έχει καταγγείλει πολλές φορές την αδιαφορία της διοίκησης του Μετρό να λάβει στοιχειώδη μέτρα για την βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

Η αδιαφορία αυτή είναι σκανδαλώδης και αποδείχτηκε από την αποκάλυψη ότι οι γραμμές του Μετρό της Αθήνας 2 και 3, που λειτουργούν από το 2000 και εξυπηρετούν καθημερινά εκατομμύρια επιβάτες, στερούνται περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Η έλλειψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης διαπιστώθηκε αφού έγινε η δημοπράτηση της επέκτασης της Γραμμής 2 (Ελληνικό-Ανθούπολη) προς το Ιλιον.

Στο δελτίο μάλιστα σημειώνεται χαρακτηριστικά: Να το πούμε ωμά μήπως και το καταλάβετε: Στο Μετρό εργαζόμενοι και επιβάτες αναπνέουν ΚΑΡΚΙΝΟ.