Τζένη Βάνου: Αυτές ήταν οι σημαντικότερες στιγμές της ζωής της!


Σήμερα το πρωί «έφυγε» από την ζωή μια από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες του Ελληνικού πενταγράμμου!

Η Τζένη Βάνου διακρίθηκε με τη χαρακτηριστική φωνή της για αρκετές δεκαετίες στο ελαφρό και λαϊκό τραγούδι. Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1939 στην Αθήνα και το πραγματικό της όνομα είναι Ευγενία Βραχνού. Αρχικά σκόπευε να σπουδάσει στη Φυσικομαθηματική Σχολή, αλλά μετά τη γνωριμία της με τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, τον οποίο θεωρούσε μέντορά της, έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1959 σαν τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ. Τραγούδησε πρώτη φορά μπροστά σε κοινό το 1964, όπου με το τραγούδι του Πλέσσα «Τώρα» πήρε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης. Σύντομα καθιερώθηκε ως τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού και ερμήνευσε ντουέτα κυρίως με τον Γιάννη Βογιατζή. Στα τέλη του 1970, κυριάρχησε το λαϊκό τραγούδι και το 1982 συναντά τον Τόλη Βοσκόπουλο, ο οποίος της κλείνει συμβόλαιο στην Columbia κι έτσι γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τραγουδώντας λαϊκά. Υπήρξε βασική ερμηνεύτρια και «μούσα» πολλών συνθετών. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Μουζάκη, του Κώστα Γιαννίδη, του Ζακ Ιακωβίδη, του Αττίκ, το


υ Αλέκου Χρυσοβέργη, του Τάκη Μουσαφίρη κ.ά. Έχει βραβευτεί για τη δουλειά της στην Ισπανία, την Πολωνία και την πρώην Σοβιετική Ένωση.


Δισκογραφία
• 1970-Χίλιες βραδιές
• 1972-Σ΄αγαπώ
• 1973-Αγόρι μου
• 1974-Αν η αγάπη
• 1975-Αγάπησα αμάρτησα
• 1975-Έρωτα μου ανεπανάληπτε
• 1976-Έλα
• 1977-Τζένη Βάνου
• 1977-Να μ’ αγαπάς
• 1978-Το αμαξάκι
• 1978-Έχασα εσένα
• 1979-Άκουσε με
• 1981-Τις ώρες που σε θέλω
• 1982-Αν μ’ αγαπούσες
• 1982-Μπορώ
• 1983-Αγάπη σημαίνει θυσία
• 1984-Τα πρώτα μου τραγούδια (1959-1964)
• 1985-Τα καλύτερα μου χρόνια
• 1987-Και μου ‘δωσες αγάπη
• 1989-Μόνη
• 1989-Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες
• 1991-Για σένα
• 1992-Μη χάνεσαι
• 1992-Σχεδόν απόγευμα
• 1993-Παιδί μου
• 1993-Σαλονικιώτικο φεγγάρι
• 1995-Μεγάλα πορτραίτα ΕΜΙ
• 1996-Όσα ζήλεψα
• 1997-Τα Καλύτερα μου τραγούδια
• 1997-Τραγούδια από τις 45 στροφές
• 1997-Τα Ερωτικά του 60
• 1998-Αγία αχαριστία
• 2000-Πορτραίτα Τραγουδιστών
• 2002-Η δική μου η φωνή
• 2002-Αγόρι μου – Αν η αγάπη
• 2005-Τραγουδά Μίμη Πλέσσα
• 2006-Σε τραγούδια από τον κινηματογράφο
• 2007-Η Φωνή 1959 – 1982 4 Cd

{YouTube}g-0JeAmLqGQ{/YouTube}