Πλανήτης Άρης: Θησαυρός οργανικών ενώσεων βρέθηκε σε αρχαία λίμνη

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


«Αν βρισκόμαστε σε κυνήγι θησαυρού για πιθανές ενδείξεις ζωής σε άλλους πλανήτες, η οργανική ύλη είναι μία ένδειξη».

Περιπλανώμενο στη λεκάνη μιας αρειανής λίμνης που στέγνωσε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, το ρομπότ Perseverance της NASA εντόπισε πλούσιες αποθέσεις οργανικών υλικών, των οποίων δείγματα θα μεταφερθούν μια μέρα στη Γη προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για ίχνη αρχαίων μικροοργανισμών.

«Αν και η ανίχνευση αυτής της ομάδας οργανικών ουσιών δεν σημαίνει από μόνη της ότι σίγουρα υπήρχε ζωή, οι παρατηρήσεις αρχίζουν να μοιάζουν με ευρήματα εδώ στη Γη» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Σουσάνα Σάρμα του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

«Για το θέσω απλά, αν βρισκόμαστε σε κυνήγι θησαυρού για πιθανές ενδείξεις ζωής σε άλλους πλανήτες, η οργανική ύλη είναι μία ένδειξη».

Η Σάρμα είναι μέλος της ομάδας του οργάνου SHERLOCK το οποίο χρησιμοποιεί το Perseverance για να εξετάζει δείγματα πετρωμάτων με μια δέσμη λέιζερ.

Οι οργανικές ενώσεις βρέθηκαν λίγο κάτω από την επιφάνεια ενός βράχου διαμέτρου ενός μέτρου, ο οποίος βρισκόταν στο δέλτα του ποταμού που τροφοδοτούσε κάποτε μια αλμυρή λίμνη στη λεκάνη του κρατήρα Τζέζερο.

Η περιοχή των εκβολών του ποταμού έχει διαφορετική γεωλογική σύσταση από τον πυθμένα του κρατήρα, ο οποίος αποτελείται από ηφαιστειακά, βασαλτικά πετρώματα.

Άμμος και λάσπη

Ο συγκεκριμένος βράχος, τον οποίο οι επιστήμονες Wildcat Ridge, έχει ιζηματογενή προέλευση, δημιουργήθηκε από άμμο και λάσπη που κατακάθισε στον πυθμένα όταν η λίμνη άρχισε να ξεραίνεται πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οργανικές ενώσεις, οι οποίες μπορούν να δημιουργηθούν και από μη βιολογικές διαδικασίες, είχαν ανακαλυφθεί και στο παρελθόν στον Άρη, τόσο από το Perseverance όσο και από τον προκάτοχό του Curiosity.

Αυτή τη φορά όμως βρέθηκαν σε μια περιοχή που θα μπορούσε να είχε φιλοξενήσει ζωή όσο ο Άρης ήταν υγρός.

«Οι βράχοι που εξετάσαμε στο δέλτα φέρουν τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις οργανικής ύλης που έχουμε βρει μέχρι σήμερα στην αποστολή» δήλωσε ο Κεν Φάρλεϊ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.

«Και βέβαια, τα οργανικά μόρια είναι οι δομικοί λίθοι της ζωής. Είναι πολύ ενδιαφέρον, έχουμε βράχους που σχηματίστηκαν σε λίμνη και περιέχουν οργανικές ενώσεις».

Παρόλα αυτά, τόνισαν οι ερευνητές, οι οργανικές ενώσεις είναι αδύνατο να διευκρινιστεί αν προέρχονται από μικροοργανισμούς χωρίς να εξεταστούν προσεκτικά στη Γη.

Το Perseverance συνέλεξε 4 δείγματα στον τελευταίο γύρο εξερεύνησης, ανεβάζοντας το σύνολο στα 12 από την άφιξη της αποστολής πριν από 18 μήνες.

Θα περάσουν πάντως χρόνια μέχρι να προσεδαφιστεί στον Άρη το σκάφος που θα φέρει τα πολύτιμα δείγματα στη Γη, μια φιλόδοξη αποστολή που σχεδιάζει η NASA σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA.