Αυξάνονται οι συντάξεις το 2023;


Σε περίπου ένα εκατομμύριο υπολογίζονται οι συνταξιούχοι που θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους μετά την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από την 1η Ιανουαρίου 2023 είτε έχουν περισσότερα είτε λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης. Το μυστικό για την απαλλαγή από το την προσωπική διαφορά για συνταξιούχους με 30ετία και άνω είναι ότι, με τον επανϋπολογισμό του νόμου Βρούτση έσβησαν το μεγαλύτερο ποσό της διαφοράς που κληρονόμησαν από τον νόμο Κατρούγκαλου με την αύξηση από τις αρχές του 2023 θα σβήσουν και το υπόλοιπο ποσό.

Για τη δεύτερη κατηγορία, αυτή των συνταξιούχων με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης οι αυξήσεις του 2023 θα λειτουργήσουν με αντίστοιχο τρόπο, δηλαδή ως μηχανισμός μηδενισμού της προσωπικής διαφοράς που έχουν «φορτωθεί» με τον νόμο Κατρούγκαλου και δεν είχαν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από αυτήν αν δεν ξεπάγωναν οι συντάξεις με τις αυξήσεις που έχουν προαναγγελθεί από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Άμεσα κερδισμένοι εκτιμάται ότι θα είναι όσοι έχουν μικρό υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς – έως 60 ευρώ – καθώς αναμένεται να το κερδίσουν ως αύξηση το 2023. Έμμεσα κερδισμένοι θα βγουν όσοι πάρουν μεν αύξηση στην ανταποδοτική και εθνική σύνταξη που όμως δεν θα είναι αρκετή για να ισοφαρίσει την προσωπική διαφορά. Σε αυτή την κατηγορία θα υπάρξουν συνταξιούχοι που θα μείνουν με υψηλό υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς για το οποίο θα χρειαστούν οι αυξήσεις έως το 2026 για να μηδενιστεί και άλλοι που θα έχουν οριακά μηδενική διαφορά (της τάξης των 2, 5 και 20 ευρώ) την οποία θα μηδενίσουν το 2024 παίρνοντας τότε καθαρή αύξηση στη σύνταξη.

Πρώτοι θα δουν για πρώτη φορά καθαρή αύξηση στην τσέπη οι συνταξιούχοι με 35 έως 40 έτη ασφάλισης από ταμεία μισθωτών όπως ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΝΑΤ κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άννα Βίσση – Νίκος Καρβέλας, σαν να μην… χώρισαν ποτέ τραγουδούν το «Εμείς» – Βίντεο

Fuel Pass 2: Ποιοι θα λάβουν διπλό επίδομα βενζίνης!