

Έντονη είναι πλέον η ανησυχία μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ που σημείωσαν την Πέμπτη τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα μας με το ενδεχόμενο του lockdown να πλανάται εάν τα πράγματα γίνουν χειρότερα τους επόμενους μήνες.
Η διαφαινόμενη υποχρεωτική καθολική χρήση της μάσκας δεν μοιάζει ικανή να ανατρέψει τη μεγάλη διασπορά που παρατηρείται πλέον κατά μήκος της επικράτειας, με προεξάρχουσα την Αττική, όπου σταθερά εντοπίζονται περισσότερα από τα μισά ημερήσια κρούσματα.
Η αύξηση-ρεκόρ των νέων κρουσμάτων την Πέμπτη συμπίπτει με την ημερήσια αύξηση ρεκόρ στα νέα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι αν δεν ληφθούν παραπάνω μέτρα και αν δεν βελτιωθεί ο βαθμός εφαρμογής των υπαρχόντων μέτρων, στα τέλη Δεκεμβρίου τα κρούσματα μπορούν να φτάσουν τα 2.000 την ημέρα. «Είναι αυτό που λένε όλοι, απλά εμείς το λέμε ποσοτικά», εξήγησε ο καθηγητής.
Εκτίμησε πάντως ότι δεν θα φτάσουμε στην Ελλάδα ούτε στα 1.000 ούτε στα 2.000 κρούσματα, ούτε πρόκειται να δούμε εικόνες Ιταλίας με εκατοντάδες φέρετρα, γιατί θα πάρουμε τα μέτρα που απαιτούνται όταν φανεί ότι πάμε προς τα εκεί.
Μείωση των κρουσμάτων με «μάσκα παντού»
Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι η καθολική χρήση μάσκας, με σοβαρή εφαρμογή μπορεί να οδηγήσει σε σταθεροποίηση των κρουσμάτων και σε μείωση του μέσου όρου στα 210 κρούσματα.
Ερωτηθείς για την περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση στην Αττική, τόνισε ότι θεωρεί ότι δεν είναι και τόσο δυναμικό μέτρο όσο θα έπρεπε, όπως είναι το «μάσκα παντού».
Ένα άλλο δυναμικό μέτρο, είπε πως θα ήταν η χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συγχρωτισμού, όπως είναι τα ασανσέρ δημοσίων κτιρίων και τα λεωφορεία.
