Επιστροφή Τσιόδρα: Δεν εγκαταλείψαμε την προσπάθεια, ούτε εσάς

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο ενθουσιώδης τρόπος, με τον οποίο υποδέχτηκαν οι χιλιάδες Έλληνες χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την μεγάλη επιστροφή του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα στις τηλεοπτικές οθόνες, είναι απολύτως δηλωτική της ανεκτίμητης συνεισφοράς του στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, περιθώρια αμφισβήτησης ούτε στο παραμικρό απέναντι στο «αχτύπητο» δίδυμο της τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, με τον Καθηγητή να αποπνέει την αύρα της ασφάλειας σε όλο το μήκος και πλάτος της χώρας, μονοπωλώντας το twitter.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι στα χιλιάδες σχόλια των χρηστών υπογραμμίζεται από πολίτες -όλων των ηλικιών- ο γνωστός, ήρεμος και πειστικός του λόγος, απαλλαγμένος δηλαδή από άσκοπα πάθη και εντάσεις, αλλά πλήρως τεκμηριωμένος και ψύχραιμος, όπως αρμόζει σε έναν ακάματο υπηρέτη της επιστήμης, ο κ. Τσιόδρας έδωσε πολλές ανάσες ανακούφισης μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες, εκτοξεύοντας τους δείκτες εμπιστοσύνης απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επεξηγηματικός από τα πρώτα λεπτά, λες και διδάσκει στους φοιτητές του τις αιτίες και τους τρόπους εκδήλωσης της νόσου, μίλησε κατανοητά, αλλά μέσα από «δεδομένα», επιστρατεύοντας τα πλέον αντικειμενικά στοιχεία, δηλαδή τη γλώσσα των αριθμών, για να κάμψει τυχόν αντιρρήσεις.

Ασυμπτωματικό το 29% των κρουσμάτων του Αυγούστου

Επιστρατεύοντας τη «στατιστική της πανδημίας», ο Καθηγητής εξήγησε πως «το 29% από κρούσματα Αυγούστου εντελώς ασυμπτωματικά» και έσκυψε για άλλη μια φορά με ευαισθησία πάνω από την Τρίτη ηλικία, δηλαδή στις κλειστές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Χωρίς καμία διάθεση να ωραιοποιήσει καταστάσεις, ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε «δυναμική» τη διασπορά του ιού, εφιστώντας την προσοχή όλων, ενώ εμφανίστηκε προσηλωμένος σε κάθε νέα εξέλιξη γύρω από την έκβαση της πανδημίας, ενημερωμένος για τα τελευταία ερευνητικά στοιχεία παγκοσμίως, όπως αυτά που καταφθάνουν από πανεπιστήμια Καλιφόρνιας και Ιαπωνίας.

«Με ανησυχεί η απροθυμία των ανθρώπων να ακούσουν»

Στηριζόμενος σε «αυστηρά κριτήρια», ο Καθηγητής ξεκαθάρισε ως άλλος Προμηθέας προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν θα ήθελα να δω το εμβόλιο ως αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης ή ευκαιρία για διασπορά ψευδών ειδήσεων όπως γίνεται σε πολλά σημεία του πλανήτη» και απέτισε ακόμη μια φορά με τη στάση του φόρο τιμής στον ορθό λόγο, υποστηρίζοντας πως «πρέπει να μιλάμε με δεδομένα»«Με ανησυχεί η απροθυμία των ανθρώπων να τα ακούσουν», ανέφερε, στηλιτεύοντας εμμέσως τη ροπή στην συνωμοσιολογία και την καχυποψία.

Θα ωφελήσει περισσότερο η εκπαιδευτική διαδικασία, παρά η απουσία

Στον αντίποδα, επιμένοντας στην ανθρωποκεντρική διάσταση της επιστήμης, ο κ. Τσιόδρας πρόταξε την παγκόσμια αλληλεγγύη ως μέσο θεραπείας της πανδημίας και σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο αναφέρθηκε διεξοδικά στο ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων. Μπαίνοντας με τόλμη στο πρόβλημα, «τα παιδιά μας θα ωφεληθούν πολύ περισσότερο από την εκπαιδευτική διαδικασία παρά από την απουσία» ισχυρίστηκε ο Καθηγητής, καταρρίπτοντας σχεδόν αθόρυβα το μύθο της ισοτιμίας της διδασκαλίας από απόσταση.

Με γνώμονα την ψυχική υγεία των παιδιών, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως «η μάσκα μπορεί να περιορίσει τη διασπορά», αλλά παρατήρησε ότι «δεν τη βλέπουμε μόνη της την μάσκα», αποτινάσσοντας κάθε διάθεση να κρύψει τις αδυναμίες κάτω από το χαλί. Αντίθετα, «η χρήση της θα έχει πολλαπλά εφαρμοστικά προβλήματα» παραδέχθηκε ανοιχτά ο Καθηγητής, με το βλέμμα στραμμένο στην εύρεση λύσης στο πρόβλημα.

«Το παράδειγμα στα παιδιά το δίνουμε οι μεγάλοι» υπενθύμισε με εμφανή παιδαγωγική διάσταση και υπενθύμισε πως «τα παιδιά βασίζονται στην επιβράβευση. Δεν προβάλλουμε πάνω στα παιδιά το άγχος το δικό μας, ενδεχομένως την μικροβιοφοβία μας».

Ακλόνητα πιστός στον επιστημονικό λόγο, συνέστησε «από επίσημες δομές να είναι οι πληροφορίες, όχι από ιστοσελίδες που λένε ότι ο ιός δεν υπάρχει» και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην θεραπευτική λειτουργία της αγκαλιάς, που «τρέφει την κοινωνικότητα, την ψυχή».

Μαχαίρι με δυο όψεις η χρήση μάσκας

Ανοιχτά τοποθετήθηκε ο Καθηγητής και απέναντι στη χρήση της μάσκας, χαρακτηρίζοντάς την «μαχαίρι με δύο όψεις». Εκτιμώντας τα πραγματικά δεδομένα, η χρήση της μάσκας είναι υποστηρικτική σε συνδυασμό με την «τήρηση της απόστασης» και τον περιορισμό επισήμανε ο κ. Τσιόδρας, ενώ την αποκάλεσε «αναγκαίο κακό. Είναι το δικό μας προσωπικό απαγορευτικό, σαν ένα δικό μας προσωπικό lockdown».

Σε πιο προσωπικό τόνο, ο Καθηγητής υποστήριξε ότι «τα δεδομένα άλλαξαν» αναφορικά με τη χρήση της μάσκας παγκοσμίως και «όχι γιατί άλλα έλεγα τότε και άλλα τώρα». Υποδεικνύοντας, μάλιστα, την αλυσίδα λήψης αποφάσεων, «οι επιστήμονες εισηγούνται, η πολιτεία αποφασίζει και ο κόσμος εφαρμόζει και τα μέτρα κρίνονται από τα αποτελέσματά τους» τόνισε ο κ. Τσιόδρας, απονέμοντας ευθύνες και ρόλους.

Γιατί κράτησε απόσταση από την ενημέρωση

Ακόμη και αν ο ίδιος δεν έχει επιλέξει τον πρωταγωνιστικό, σε ευθεία ρήξη με την επιθυμία της κοινωνικής πλειοψηφίας, «έχω κρατήσει μια απόσταση από τις δημόσιες εμφανίσεις, όχι γιατί δεν ενδιαφέρομαι για την ενημέρωσή σας» περιέγραψε σήμερα με ελαφρώς απολογητικό τόνο, αποδίδοντας την απουσία του στην επεξεργασία των επιδημιολογικών στοιχείων για τεστ και τα φάρμακα.

«Ούτε εγκαταλείψαμε την προσπάθεια, ούτε εσάς. Με ουδέτερο πνεύμα εισηγούμαστε και η πολιτεία παίρνει δύσκολες αποφάσεις με μεγάλη αβεβαιότητα» δήλωσε ο Καθηγητής, συμβουλεύοντας κατά τη σωκρατική οδό να ακούμε τους «ειδικούς και όχι ψευτοεπιστήμονες». Μέχρι να βρεθεί ένα «ελεγμένο» εμβόλιο, η μικροκοινωνία του καθενός μας η συνείδηση μας, η εσωτερική μας φωνή θα μείνουν οι κριτές μας» κατέληξε.