«Άνοιγμα» τουρισμού: Σήμερα η τελική λίστα των χωρών από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σήμερα, Τρίτη -και μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης- θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των χωρών από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο, ανοίγουν οι πύλες εισόδου των Ευζώνων, της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας, των Καστανιών και των Κήπων.

Επίσης, ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας για τις πτήσεις εξωτερικού.

Τονίζεται ότι, απαγορευτικό θα ισχύσει μέχρι τις 15 Ιουλίου για τις απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία ενώ για τις τρίτες χώρες (εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης) η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την ΕΕ.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει την προετοιμασία, έτσι ώστε να διασφαλιστεί τη μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς και βεβαίως των επισκεπτών μας. Φαινόμενα χαλάρωσης -όπως αυτά που παρατηρούνται ιδίως στις μεταφορές και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος- δεν επιτρέπονται. Ο κορωνοϊός -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ – δεν έχει εξαφανιστεί. Ας μην χαλαρώσουμε, για να μην το πληρώσουμε», δήλωσε χθες επί του θέματος ο Στέλιος Πέτσας.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Συζητήθηκαν, επίσης, ο τρόπος πραγματοποίησης των στοχευμένων τεστ, τα πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας (οι σχετικές πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στο site του υπουργείου Εξωτερικών) καθώς και τα πρωτόκολλα μεταφοράς στα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία αναφοράς σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.

Όσον αφορά στις τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την Ε.Ε., ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Προϋπόθεση για την είσοδο στη χώρα είναι η υποχρεωτική συμπλήρωση, 48 ώρες πριν, ειδικής φόρμας στην πλατφόρμα με τα στοιχεία του εισερχόμενου, τη χώρα προέλευσης και τον τόπο στον οποίο θα διαμείνει στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επεσήμανε ότι «η όλη διαδικασία ανοίγματος είναι δυναμική και θα γίνεται διαρκής αξιολόγηση των δεδομένων». Ο πρωθυπουργός ζήτησε επίσης διατήρηση του πολύ καλού επιπέδου συνεργασίας που υπάρχει μέχρι σήμερα μεταξύ των υπουργείων.«Πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση. Και λάθη και αστοχίες είναι αναπόφευκτα αλλά με καλή συνεργασία και έγκαιρη δράση μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι 14 + 1 χώρες που αναμένεται να λάβουν «πράσινο φως»

Σε κατ' αρχήν συμφωνία για το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων κατέληξαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, που θέλουν να αρχίσουν να υποδέχονται πολίτες ορισμένων τρίτων χωρών από την 1η Ιουλίου.

Πρέσβεις των «27» συζήτησαν το θέμα των «ασφαλών τρίτων χωρών» εκ νέου την Παρασκευή, μια διαπραγμάτευση που συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μάλιστα, όπως γράφει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, τα κράτη – μέλη θα πρέπει να δώσουν μια πρώτη, άτυπη απάντηση μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, η Ευρώπη συντάσσει αυτή τη λίστα –προσχέδιο της οποίας φέρεται να είναι έτοιμο- με βάση πως «βαθμολογεί» την αντιμετώπιση του κορωνοϊού σε κάθε χώρα. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση θεωρείται μάλλον απίθανο να επιτραπούν τα ταξίδια από τις ΗΠΑ.

Η Γηραιά Ήπειρος επλήγη ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, με ορισμένα κράτη – μέλη της Ένωσης –όπως η Ιταλία και η Ισπανία- να μετρούν χιλιάδες νεκρούς και κρούσματα της νόσου την άνοιξη.

Ωστόσο οι περισσότερες χώρες έχουν καταφέρει να «χαλιναγωγήσουν» την εξάπλωση του ιού, με αποτέλεσμα να είναι πλέον έτοιμες να συζητήσουν το ενδεχόμενο ανοίγματος των συνόρων τους –τουλάχιστον με χώρες που έχουν αντίστοιχα καλό επιδημιολογικό «προφίλ».

Μια θέση στη λίστα με τις 15 «ασφαλείς χώρες» αναμένεται να έχει και η Κίνα, παρά τον σκεπτικισμό της Ευρώπης για τη διαφάνειά της αναφορικά με την πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ε.Ε. θα ανοίξει τα σύνορά της σε επισκέπτες από την Κίνα εάν το Πεκίνο κάνει το ίδιο για τους Ευρωπαίους.

«Πράσινο φως» αναμένεται και για τους ταξιδιώτες από ΑλγερίαΑυστραλίαΚαναδάΓεωργίαΙαπωνίαΜαυροβούνιοΜαρόκοΝέα ΖηλανδίαΡουάνταΣερβίαΝότια ΚορέαΤαϊλάνδηΤυνησία και Ουρουγουάη.

Εκτός τέθηκαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Τουρκία, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία.

Η εξαίρεση των ΗΠΑ από τον κατάλογο αυτό αναδεικνύει πως η Ευρώπη δεν είναι ευχαριστημένη με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν, άλλωστε, την Παρασκευή τουλάχιστον 40.870 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 –δηλαδή ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός αφότου ο νέος κορωνοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελική λίστα θα ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες, προκειμένου να επαναξιολογούνται όλες οι εξελίξεις αναφορικά με τον κορωνοϊό.