ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Οι αλλαγές που έρχονται στις μετακινήσεις

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί στην κυβέρνηση μόλις δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα καθώς υπάρχουν φόβοι για αύξηση των μετακινήσεων.

Eκπρόσωποι της κυβέρνησης αλλά και επιστήμονες έχουν επιστήσει την προσοχή των πολιτών, καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει χαλάρωση απέναντι στα μέτρα.

Τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό -σύμφωνα και με τον κ. Τσιόδρα- στα αυστηρά μέτρα που πήρε εγκαίρως η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας είναι 1.544 και έχουν χάσει τη ζωή τους 56 άνθρωποι από τον κοροναϊό.

Για να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα τα κρούσματα και να μην υπάρχει εξάπλωση του ιού η κυβέρνηση μελετά αυστηροποίηση των μέτρων τα επόμενα 24ώρα.

Μεγαλύτερο πρόστιμο για τους παραβάτες, όριο sms αλλά και χρονικό όριο σε κάθε μετακίνηση εκτιμούν τα κυβερνητικά στελέχη ότι θα βοηθήσουν στον μεγαλύτερο περιορισμό των άσκοπων εξόδων.

Δέκα μέτρα ενόψει Πάσχα

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» δέκα είναι τα μέτρα που θα ισχύσουν μέχρι το τέλος Μαΐου και θα αφορούν στις άσκοπες μετακινήσεις.

Η μείωση στο όριο συναθροίσεων, κάτω του σημερινού των δέκα ατόμων, εξετάζεται με σκοπό να περιοριστούν οι μεγάλες συγκεντρώσεις ειδικά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Στο ίδιο πλαίσιο θα αποκλειστούν και συγκεκριμένοι δημόσιοι χώροι.

Όσον αφορά στην μετακίνηση των ηλικιωμένων θα είναι πιθανώς οι μόνοι που θα μπορούν να συμπληρώνουν ειδική χειρόγραφη βεβαίωση, μιας και δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα αποστολής γραπτού μηνύματος.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα είναι αποδεκτό μόνο sms, με πλαφόν δύο την ημέρα.

Παράλληλα θα μειωθεί και το χρονικό όριο των μετακινήσεων, διαφορετικά σε κάθε περίπτωση, ενώ θα απαγορευτεί η μετακίνηση εκτός του δήμου μόνιμης κατοικίας, με σκοπό να περιοριστούν στο ελάχιστον οι «επισκέψεις» ενόψει Πάσχα.

Μεγάλη βαρύτητα δίνεται από την κυβέρνηση στους ελέγχους που θα πραγματοποιούν οι αστυνομικοί σε εθνικές οδούς, λιμάνια, σταθμούς τρένου και στάσεις λεωφορείων, ενώ υπουργοί δηλώνουν έτοιμοι να κλείσουν και τα διόδια αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να επιτρέψει τη διεξαγωγή λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών σε κάποιους ναούς, όπως το ζήτηση η Ιερά Σύνοδος, με σαφείς όμως εντολές να μην χρησιμοποιούνται μεγάφωνα και να αποτρέπεται η συγκέντρωση πιστών.

Τα δέκα μέτρα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων», έρχεται νέο κύμα μέτρων που περιλαμβάνει:

1. Αύξηση προστίμου για άσκοπη κυκλοφορία

2. Νέο όριο συναθροίσεων ( κάτω των 10 ατόμων)

3. Αποκλεισμός δημόσιων χώρων

4. Ειδικήβεβαίωση εξόδου για ηλικιωμένους

5. Πλαφόν εώς 2 sms ημερησίως

6. Διαφορετικά χρονικά όρια μετακινήσεων

7. Αστυνομικοί έλεγχοι σε εθνικές οδούς, λιμάνια, σταθμούς, στάσεις λεωφορείων

8. Κλείσιμο των διοδίων

9. Μετακίνηση εκτός δήμου, άπαξ, με βεβαίωση κατοικίας

10. Κλειστές λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, σε επιλεγμένες εκκλησίες μητροπόλεων

Χρυσοχοϊδης: Απαγορευτικό για όλους μας να κάνουμε παρασπονδίες

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε στο Mega για τις παραβάσεις στα έκτακτα μέτρα, το έργο της αστυνομίας, αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης για τις ημέρες του Πάσχα.

Ο υπουργός αρχικά συνεχάρη τους πολίτες που τηρούν τους κανόνες αυτοπεριορισμού. «Αυτό που πρέπει είναι να συγχαρούμε όλους τους συμπολίτες γιατί οι περισσότεροι ακολουθούν κατά γράμμα τους επιστήμονες και τις αποφάσεις τη κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία του κοροναϊού», τόνισε ο ίδιος λέγοντας πως αν θα υπάρξουν κάποιες διορθώσεις είναι ζήτημα που θα εκτιμηθεί τις επόμενες μέρες.