Προσφυγικό: Η χώρα σε κατάσταση SOS

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μία μόλις εβδομάδα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή της Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, το προσφυγικό εξελίσσεται σε δυσεπίλυτο πρόβλημα τόσο για την Αθήνα όσο και για τις Βρυξέλλες.

Μόνο στην Ειδομένη βρίσκονται πάνω από 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής τα Σκόπια άνοιξαν τα σύνορα για περιορισμένη είσοδο και επέτρεψε την είσοδο σε μόλις 400 πρόσφυγες.

AdTech Ad

Στην υπόλοιπη Ελλάδα η κατάσταση παραμένει ασφυκτική καθώς οι υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας δήλωσε την Κυριακή ότι η Ελλάδα προετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, καθώς υπολογίζει ότι 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας το Μάρτιο, ενώ υπολογίζονται ότι θα φτάσουν τους 200.000 το καλοκαίρι.

Η χώρα αδυνατεί να διαχειριστεί από μόνη της ακόμα και τις πρώτες ανάγκες των ανθρώπων από τον δικό της προϋπολογισμό και ενώ οι ροές από την Τουρκία εξακολουθούν να κατευθύνονται απρόσκοπτα προς τα ελληνικά παράλια. Μόνο σε μία ημέρα έφτασαν στον Πειραιά πάνω από 2.000 πρόσφυγες. Περίπου 500 διανυκτέρευσαν χθες σε εγκαταστάσεις του λιμανιού, ενώ οι υπόλοιποι διοχετεύτηκαν σε Σχιστό, Διαβατά και Ελληνικό.

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής προκειμένου να εξετάσει τους τρόπους συμβολής της Περιφέρειας στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Νέα κόντρα Ελλάδας - Αυστρίας

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αντιπαράθεση Βιέννης – Αθήνας για τη διαχείριση. Σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα ο Νίκος Κοτζιάς άσκησε σφοδρή κριτική στην Αυστρία κατηγορώντας της ότι οι χειρισμοί της μπορούν να οδηγήσουν σε διάσπαση την ΕΕ.

Προσθέτει ότι «η Αυστρία είναι μια καλή φίλη» και πως ο ίδιος τρέφει συμπάθεια προς τον αυστριακό πολιτισμό, όμως κανείς δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις που «πνίγουν» μια χώρα – μέλος της ΕΕ και μετά να ζητάει να έρθει στην Αθήνα για το «σόου».

«Δεν χρειαζόμαστε κανένα σόου, αλλά μία πολιτική, η οποία προωθεί την ενοποίηση και υπεραμύνεται της ενότητας της Ευρώπης», τονίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας την απόρριψη από την Ελλάδα για επίσκεψη της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών στην Αθήνα.

Επιπλέον, σημειώνει ότι τον ενοχλούν τα ψέματα, όπως συνέβη στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών, όπου η Αυστριακή υπουργός, εξερχόμενη της συνεδρίασης, ισχυρίστηκε πως ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών (σσ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας) ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Frontex δεν είναι σε θέση να προστατέψουν τα σύνορα, «κάτι που ο Έλληνας υπουργός ποτέ δεν έχει πει».

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Κυριακή αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, το οποίο μάλιστα έχει ποσοτικοποιήσει σε είδη, σε χρήματα και σε προσωπικό.

Έκανε λόγο για τέσσερα κέντρα υποδοχής στη Μακεδονία και για επιμερισμό των υπολοίπων κατά μήκος του άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, τα οποία όπως διασαφήνισε δεν θα είναι κέντρα φιλοξενίας, αλλά έκτακτης ανάγκης.

Κατά την εκτίμησή του, μάλιστα, μέσα στον επόμενο μήνα υπολογίζεται ότι θα έχουν εγκλωβιστεί 50.000 με 70.000 άνθρωποι σε όλη τη χώρα.

Πηγή: newsbomb.gr