Ατελείωτο το δράμα των προσφύγων – «Πάρκινγκ» ανθρώπινων ψυχών η Ελλάδα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ένα ανθρώπινο καραβάνι 20.000 ψυχών «εγκλωβισμένων» στην Ελλάδα αναζητά τρόπο διαφυγής από τη χώρα, αναζητά τρόπο να συνεχίσει το ταξίδι του στην αφιλόξενη Ευρώπη, που κλείνει σύνορα και δρόμος.

Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, φορτωμένοι με τα λιγοστά τους πράγματα, πεινασμένοι και ταλαιπωρημένοι, περπατούν στις κεντρικές οδούς της χώρας προς την Ειδομένη, αναζητώντας ένα πιο ασφαλές μέρος από την πατρίδα τους. Οι εικόνες που καταγράφονται… συγκλονιστικές.

Χαοτική εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση, ενώ έχουν δημιουργηθεί πρόχειροι καταυλισμοί μεταναστών σε Πειραιά, Πεδίον του Άρεως, πλατεία Βικτωρίας και Ελληνικό, καταυλισμοί που θυμίζουν κατοχή.

Την ώρα που οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται αμείωτες οι χώρες του λεγόμενου Βαλκανικού διαδρόμου, Σκόπια, Αυστρία, Σλοβενία, Σερβία και Κροατίαπροχώρησαν στην ουσία σε « σφράγισμα» των συνόρων του επιτρέποντας τη διέλευση μόνο σε 580 ανθρώπους ημερησίως. Χθες, μάλιστα, κανένας πρόσφυγας δεν πέρασε τα σύνορα των Σκοπίων που παρέμειναν ερμητικά κλειστά…

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα με αυτή την απόφαση των Βαλκανικών χωρών, η οποία θα γίνει ένα τεράστιο πάρκινγκ ψυχών.

Την ίδια ώρα η Κομισιόν επανέλαβε ότι έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα με μαζική αποστολή βοήθειας, μετά και το κύμα δημοσιευμάτων στον διεθνή τύπο.

«Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, “ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας” έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», σημείωσε η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό.

Συνεχίζονται οι καραβιές προσφύγων από τα νησιά 

Ακόμη 437 πρόσφυγες και μετανάστες, έφτασαν το πρωί του Σαββάτου στο λιμάνι του Πειραιά.

Το Blue Star 1 παρέλαβε 270 άτομα από τη Μυτιλήνη και 167 από τη Χίο.

Το μεσημέρι αναμένεται να φτάσει στον Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό «Διαγόρας», μεταφέροντας 52 μετανάστες από την Κω. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν το συγκεκριμένο πλοίο θα παραλάβει μετανάστες και πρόσφυγες και από άλλα νησιά του Αιγαίου.

20.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες ψάχνουν το δρόμο για τα σύνορα

Στους 20.000 υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες αυτή την ώρα στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί.

Τα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής έχουν υπερπληρότητα σε πρόσφυγες. Συγκεκριμένα στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.150 πρόσφυγες. Αντίστοιχα στο νέο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.

«Κόκκινο» έχουν χτυπήσει οι αριθμοί στην Ειδομένη με σχεδόν 4.000 ανθρώπους εγκλωβισμένους στον καταυλισμό και καθόλου ελεύθερο χώρο και άλλους περίπου 1.500 να περιμένουν στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου. Κατά δεκάδες συνεχίζουν να έρχονται με τα πόδια, την ίδια ώρα που οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν άνοιξαν σήμερα μέχρι το μεσημέρι την ουδέτερη ζώνη.

news

Στα νησιά

Σε 482 ανέρχονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με τα στοιχεία των λιμενικών αρχών του νομού. Συγκεκριμένα στη Ρόδο φιλοξενούνται 137 άνθρωποι σε κτίριο που έχει διαμορφώσει ο Δήμος κοντά στο λιμάνι, στο Καστελόριζο 85 στο Πολιτιστικό Κέντρο, στο νησί της Λέρου 205 άτομα σε εγκαταστάσεις στα Λέπιδα δίπλα από το υπό κατασκευή hot spot, και στη Κω 55, που βρίσκονται στην ύπαιθρο.