Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση βάζει τάξη στη Λέσβο – Μαζικά φεύγουν οι μετανάστες

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Όπως επίσημα ανακοινώθηκε σήμερα από το Δήμο Λέσβου, μετά τα τελευταία γεγονότα και μπροστά στον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες και για να διευκολυνθεί άμεσα η καταγραφή των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στο νησί,σε συνεργασία με την πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, αποφασίστηκε η παραχώρηση των εγκαταστάσεων του γηπέδου, "Γεώργιος Σκούφος" του νοτιοδυτικού άκρου της πόλης της Μυτιλήνης.

Η παραχώρηση του εν λόγο χώρου, θα διαρκέσει έως και μεθαύριο Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, καθώς γειτνιάζει με τρία σχολικά συγκροτήματα και την Παρασκευή που ανοίγουν τα σχολεία ο χώρος πρέπει να επιστρέψει στους μαθητές χρήστες του.

"Σκοπός της παραχώρησης είναι η όσο το δυνατό γρηγορότερη και μαζικότερη καταγραφή και αναχώρηση των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από το νησί μας" λέει ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Ήδη, πάντως από τις πρώτες ώρες λειτουργίας του νέου χώρου καταγραφής, παρατηρείται μια σχετική αποσυμφόρηση της πόλης της Μυτιλήνης, "η οποία ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να βελτιώνεται και τις επόμενες μέρες" λέει ο κ. Γαληνός.

Η δημιουργία του νέου χώρου καταγραφής αποτελεί μέρος του νέου σχεδίου αντιμετώπισης των επιπτώσεων του προσφυγικού προβλήματος στη Λέσβο.

Το σχέδιο για την αντιμετώπιση του θέματος με τους πρόσφυγες στο νησί

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, ενεργοποιούνται το φυλάκιο της Κάπης και της Κλειούς και το στρατόπεδο της Πέτρας. Εκεί θα συγκεντρώνονται οι όσοι φτάνουν στη Συκαμνιά και το Μανταμάδο και στην περιοχή της Μήθυμνας.

Εκεί θα καταγράφονται, θα εκδίδονται εισιτήρια και θα μεταφέρονται στο Σίγρι όπου και θα επιβιβάζονται σε πλοίο που θα βρίσκεται στο λιμάνι του Σιγρίου.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Από την άλλη μεριά, όσοι θα πηγαίνουν στη Μυτιλήνη και στη γύρω περιοχή της θα καταγράφονται στο παλιό στρατόπεδο Κουρτζή και από το λιμάνι της Μυτιλήνης θα αναχωρούν για τον Πειραιά.

Ας σημειωθεί ότι η παραχώρηση του στρατοπέδου -το οποίο ανήκει στην ALPHA BANK- έχει ζητηθεί από την ίδια την πρωθυπουργό.

Πάνω από 10.000 πρόσφυγες αναμένεται να έχουν εγκαταλείψει τη Λέσβο από χθες μέχρι σήμερα το βράδυ

Χθες αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη με τα πλοία "Ελευθέριος Βενιζέλος" και "Blue Star 1" 2.850 πρόσφυγες και μετανάστες.

Για σήμερα έχει σχεδιαστεί και ήδη άρχισε να υλοποιείται η αναχώρηση περί των 8.000 μεταναστών και προσφύγων. Συγκεκριμένα ήδη αναχώρησαν για Πειραιά με τα πλοία "Πάτμος" και "Τέρα Τζετ" 3.800 άνθρωποι.

Πρόσφυγες έτοιμοι να αναχωρήσουν από το λιμάνι του νησιού - ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μέχρι το βράδυ θα αναχωρήσουν για τον Πειραιά 3.200 άνθρωποι με τα πλοία "Ελευθέριος Βενιζέλος" και "Αριάδνη" και περί τους 1.000 ανθρώπους με το "Blue Star 1" για Καβάλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ