Ξανακάνει πρεμιέρα σήμερα ο Αστυνομικός της Γειτονιάς

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται εκ νέου ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς. Πρώτη φορά εφαρμόστηκε λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του 90 και έκτοτε έχει εφαρμοστεί άλλες πέντε φορές για να καταργηθεί λίγο καιρό μετά.

Αυτή τη φορά όμως και σύμφωνα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Πανούση, ο θεσμός ήρθε για να μείνει. Άλλωστε ο κ. Πανούσης ήταν ο εγκληματολόγος που είχε κάνει την αρχική μελέτη για την εφαρμογή του μέτρου στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών Κρατών που έχουν εφαρμόσει το θεσμό του Αστυνομικού της Γειτονιάς και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία.

Από σήμερα το πρωί το μέτρο ξεκίνησε να εφαρμόζεται …πάλι πιλοτικά σε Δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στους Δήμους Χαλανδρίου, Καλλιθέας, Τριανδρίας και Τούμπας.

Ήδη πεζοί η εποχούμενοι σε σκούτερ αστυνομικοί, από το πρωί έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε αυτές τις γειτονιές και η πρώτη τους κίνηση είναι να έλθουν σε επαφή αρχικά με τις ευπαθείς ομάδες της γειτονιάς, τους ηλικιωμένους εν προκειμένω και βέβαια τους επαγγελματίες.

Οι αστυνομικοί που λαμβάνουν μέρος στο σχεδιασμό του μέτρου θα φέρουν ειδικό σήμα στην στολή τους, ενώ θα είναι εφοδιασμένοι με υπηρεσιακό κινητό τηλέφωνο και κάρτα με τα στοιχεία τους, την οποία θα μοιράζουν στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της γειτονιάς όπου περιπολούν, προκειμένου οι τελευταίοι να έχουν άμεση επικοινωνία με τον αστυνομικό, για τα προβλήματα που τους απασχολούν κυρίως αυτό της εγκληματικότητας.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ η κίνηση αυτή είναι δυνατόν να βοηθήσει ακόμα και στην συλλογή πληροφοριών, καθώς οι πολίτες στους ποιους θα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τους ο αστυνομικός της γειτονιάς, θα δίνουν πληροφορίες για τα συμβάντα στο μικρόκοσμο τους που μπορεί να οδηγήσουν στην πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών.

Παράλληλα και όσον αφορά στις ευπαθείς ομάδες, κυρίως ηλικιωμένους, αναμένεται να ενταθεί το αίσθημα ασφάλειας, καθώς θα έχουν στην διάθεση τους το κινητό τηλέφωνο του αστυνομικού της γειτονιάς τους και θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να τον πάρουν τηλέφωνο για όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί

Ο αστυνομικός της γειτονιάς θα κυκλοφορεί πεζός στις μικρές γειτονιές, ενώ στο σύνολο του Δήμου θα περιπολούν ανά δυο εποχούμενοι σε δίκυκλα «σκούτερ», προκειμένου να έχουν ευελιξία στις κινήσεις τους.

Σκοπός εφαρμογής του μέτρου, έστω και πιλοτικά στην αρχή, είναι η συμφιλίωση του πολίτη με τις αστυνομικές Αρχές και κυρίως η συνεργασία αστυνομικού και πολίτη στην πάταξη της μικρόεγκληματικότητας που άλλωστε είναι το είδος της εγκληματικότητας που αφορά άμεσα το πολίτη.

Πηγή: newsit