O κυκλώνας χτυπά τώρα την Ελλάδα -Δείτε τι συμβαίνει

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μετά την κακοκαιρία «Ξενοφών» που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη χώρα μας έρχεται και ένα ακόμα σχετικά ασυνήθιστο καιρικό φαινόμενο. Συγκεκριμένα η Ελλάδα απειλείται από ένα μεσογειακό κυκλώνα που αναμένεται να ονομαστεί «Ζορμπάς» και είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο νότιο Ιόνιο την Παρασκευή, όπως αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αλλά και η ιστοσελίδα «Severe Weather Europe».

Παράλληλα, αύριο, άστατος θα είναι ο καιρός την ανατολική Στέρεα, την Εύβοια, την Αττική, την ανατολική και τη νότια Πελοπόννησο και τη νότια νησιωτική χώρα, με τοπικές βροχές.

Σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Ανεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα πελάγη τοπικά 9 με 10 μποφόρ. Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Έρχεται με άγριες διαθέσεις ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ζορμπάς»

Κυκλώνες τέτοιου τύπου, οι οποίοι ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

Τι είναι, όμως, οι Medicanes; Όπως αναφέρει η Σάρα Φετς σε μπλογκ του αμερικανικού πανεπιστημίου Κολούμπια, το φαινόμενο αυτό θυμίζει τροπική καταιγίδα και χαρακτηρίζεται από έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Δεν πρόκειται, όμως, για τυφώνα… αμερικανικού τύπου, καθώς τα νερά της Μεσογείου δεν επιτρέπουν το σχηματισμό τέτοιων φαινομένων.

Όπως γράφει το Forbes, επικαλούμενο τον μελετητή κλίματος Yochanan Kushnir επίσης του πανεπιστημίου Κολούμπια, η «δυναμική» των Medicanes είναι διαφορετική από αυτή των τυφώνων.

Μια από τις βασικές διαφορές είναι ότι οι Medicanes εμφανίζονται συχνότερα το φθινόπωρο και τον χειμώνα ενώ στις ΗΠΑ το καλοκαίρι ή στις αρχές του φθινοπώρου. Παράλληλα, ο σχηματισμός των Medicanes είναι εφικτός όταν η θερμοκρασία της επιφάνειας του νερού είναι έως και 15 βαθμούς κελσίου ενώ για έναν… τυπικό τυφώνα, η θερμοκρασία πρέπει να αγγίζει τουλάχιστον τους 26,6 βαθμούς.

Την ίδια ώρα, οι Medicanes κινούνται συνήθως από τη δύση προς την ανατολή ενώ σε έναν «τυπικό τυφώνα» συμβαίνει το αντίθετο -με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα τον τυφώνα Οφηλία του 2017, που σχηματίστηκε στον Ατλαντικό αλλά κατευθύνθηκε προς την Ιρλανδία.