Βόλος: Οι γυναίκες εκπέμπουν SOS – Πληθαίνουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η οικονομική κρίση, το άγχος και η ένταση των ημερών που ζούμε εντείνουν τον εφιάλτη της ενδοοικογενειακής βίας.

Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά και στο Βόλο, όπου πλέον φαινόμενα τέτοιου είδους αποτελούν καθημερινό κοινωνικό φαινόμενο.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσω της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 τέσσερις με πέντε γυναίκες απευθύνονται τηλεφωνικά στην Ελληνική Κοινωνική Μερίμνα Βόλου κάθε δεύτερη μέρα -κάποιες φορές και κάθε μέρα- και ζητούν ενημέρωση για «προβλήματα στο σπίτι».

Ήδη, στις πρώτες εβδομάδες του 2015, οκτώ γυναίκες φιλοξενήθηκαν στην Κοινωνική Μέριμνα όταν ολόκληρο το 2013 ήταν δεκαεπτά και το 2014 δέκα. Από την αρχή του 2014 μέχρι και σήμερα το Κέντρο Συμβουλευτικής, Στήριξης, Ενημέρωσης έκανε συμβουλευτική σε 200 περιστατικά με θύματα πάντα γυναίκες.

Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται αύξηση των περιστατικών βίας με θύματα γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών. Κάποιες είναι και άνω των 50 ετών. Εζησαν από τα 18 τους χρόνια με κακοποίηση, σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική, δικαιολογίες ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα, ενοχές ότι φταίνε οι ίδιες. Τελικά, ο βάσιμος φόβος ότι την επόμενη φορά θα καταλήξουν στο Νοσοκομείο οι ίδιες ή τα παιδιά τους «νίκησε» τις απειλές και παρέκαμψε την κοινωνική αποσιώπηση για ένα μέρος των κακοποιημένων.

Οι γυναίκες ζήτησαν βοήθεια με ή χωρίς τη στήριξη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος για να σωθούν και εγκατέλειψαν τη συζυγική στέγη.