Κυκλάδες: Αντιδρούν στη Φ(Α)ΠΑ της κυβέρνησης


Η διαφαινόμενη αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου, την οποία προωθεί η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τις νέες «θυσίες» που απαιτεί η τρόικα (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ), σήμανε συναγερμό στο Νότιο Αιγαίο.

Πιο συγκεκριμένα, τόσο στην Ρόδο όσο και στην Σύρο πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στις 7.30 το απόγευμα έκτακτη σύσκεψη με τους θεσμικούς φορείς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας και με σκοπό την έκδοση ψηφίσματος και περαιτέρω ενέργειες στην περίπτωση που τελικά προχωρήσει η αύξηση των συντελεστών που θα βάλει »ταφόπλακα» στα νησιά μας.

Η σύσκεψη στη Σύρο έγινε υπό την προεδρεία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη και συμμετείχαν σε αυτή ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ.Γιώργος Μαραγκός, καθώς επίσης και οι πρόεδροι φορέων, συλλόγων και εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, εκπρόσωπος των ΚΤΕΛ, εκπρόσωπος των σωματείων Ταξί, ο πρόεδρος Ενοικιαζομένων Δωματίων Κυκλάδων, ο πρόεδρος των Οικοδόμων, εκπρόσωπος των Μελετητών και Μηχανικών, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Δωματείων Κυκλάδων και ο πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων.

Στην συνάντηση βρέθηκε και Δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου Παύλος Χρυσαφίδης. Να σημειωθεί ότι συνοδοιπόροι σε αυτή την προσπάθεια είναι και η Εκκλησία με το Μητροπολίτη Σύρου κ.Δωρόθεο Β’ και τον Επίσκοπο των Καθολικών κ. Πέτρο Στεφάνου να στηρίζουν αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Οι αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς του Νοτίου Αιγαίου, για μια ακόμη φορά εκφράζουμε την βαθύτατη αγωνία και ανησυχία μας, για το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, που αυτές τις ώρες και σύμφωνα με “διαρροές” και “πληροφορίες”, βρίσκεται στο τραπέζι της τελικής διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Αυτή την ύστατη ώρα δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών είναι για μας αδιαπραγμάτευτο και είμαστε αποφασισμένοι να το προασπίσουμε με κάθε τρόπο. Ως εκ τούτου, η σθεναρή και δυναμική αντίδρασή μας, είναι δεδομένη. Η τυφλή φοροεισπρακτική λογική και η αδιέξοδη πολιτική που επιβάλλεται στη χώρα, δεν μπορεί να περάσει ως οδός «σωτηρίας». Αδυνατούμε να αντιληφθούμε την εμμονή των δανειστών σε ένα μέτρο περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους, σε αντίθεση με την ανήκεστο βλάβη που θα επιφέρει στην οικονομία των νησιών. Ακόμη και το υποτιθέμενο δημοσιονομικό όφελος των 347 εκατ. ευρώ που θα προκύψει από τυχόν κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, είναι ασήμαντο, μπροστά στις επιπτώσεις που θα επιφέρει, καθώς θα αποτελέσει την ταφόπλακα κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά μας.

Οι δανειστές και το οικονομικό επιτελείο που συνδιαλέγεται μαζί τους, θα πρέπει να αντιληφθούν πως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά ανάγκη. Δεν παραβιάζουν, αλλά αποκαθιστούν τη δικαιοσύνη. Το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά του Αιγαίου υιοθετήθηκε για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της νησιωτικότητας και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές αυτές περιοχές. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως μια συνήθης «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», που ανάλογα με τις συγκυρίες τίθεται προς αμφισβήτηση.

Είναι κρίσιμης σημασίας να γίνει αντιληπτό από εκείνους που απεργάζονται την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, σε ποια περιοχή αναφέρονται. Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με τις δραματικές ελλείψεις στον ζωτικής σημασίας τομέα της υγείας, όπου ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού είναι θεαματικά συρρικνωμένος σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ανάλογες είναι οι ελλείψεις στους τομείς της παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας, Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπου οι μεταφορές έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα, μέσω των δραστικών περιορισμών των κονδυλίων για την επιδότηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές, με συνεπακόλουθο τον περιορισμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων. Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, πύλη και σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καλείται να σηκώσει το δυσανάλογο βάρος της εισόδου παράτυπων μεταναστών και προσφύγων. Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπου λόγω του εικονικού υπολογισμού εισοδημάτων, έχει επέλθει δραματική περικοπή των κοινοτικών πόρων για βασικά έργα υποδομής. Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου όπου αυτή την ώρα υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, που λόγω τουρισμού, είναι η κατ’ εξοχήν περιοχή που μπορεί να δώσει ελπίδα ανάκαμψης και αναπτυξιακή προοπτική σε μια συρρικνωμένη οικονομία. Τα νησιά του Αιγαίου, που μετά τα παραπάνω, είναι προφανές ότι μακράν απέχουν από την εικόνα της ευημερίας που τεχνηέντως καλλιεργείται. Κατόπιν αυτών, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτός ο παραλογισμός. Όλα έχουν όρια, που στην περίπτωση των νησιών, έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Όχι μόνο δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση περί κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που για μας είναι σε κάθε περίπτωση αδιαπραγμάτευτη.

Αντιθέτως, δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο καταστάσεις που διαμορφώνουν συνθήκες κατάφωρης ανισότητας των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση αποκατάσταση των δυσμενών συνθηκών που διαμορφώθηκαν την τελευταία εξαετία της ύφεσης στα νησιά. Απαιτούμε από τους δανειστές και τους εγχώριους προνομιακούς συνομιλητές τους, να εγκαταλείψουν τις παράλογες και αντιαναπτυξιακές βλέψεις τους.

Στην απαίτηση μας αυτή, δεν θα ανεχθούμε καμία στάση υποχωρητικότητας από τους τοπικούς κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, που τους θέτουμε προ των ευθυνών τους και τους καθιστούμε υπεύθυνους για ό,τι συμβεί. Μετά από πέντε χρόνια βαθύτατης ύφεσης, ο τόπος δεν αντέχει άλλο να βυθίζεται από πολιτικές και αποφάσεις προσώπων που αντιμετωπίζουν τη ζωή ως ένα σύνολο στατιστικών δεικτών. Ούτε οι αρχές της οικονομικής επιστήμης δεν μπορούν να επιβραβεύσουν την ορθότητα αυτών των εμμονών, αφού το μόνο που θα επιτευχθεί θα είναι η περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και η ενίσχυση της ύφεσης .

Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει από το τραπέζι των διαβουλεύσεων κάθε σκέψη ή πρόταση για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας και να στραφεί στην άρση των δυσμενών συνθηκών που έχουν φέρει το Νότιο Αιγαίο σε μειονεκτική θέση έναντι της ηπειρωτικής χώρας.. Σε αντίθετη περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε άμεσα και δυναμικά. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

Πηγή: cyclades24.gr