Διασύνδεση Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πάνω από το 82% της ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά το 2017 παρήχθη από μονάδες που λειτουργούν με πετρέλαιο, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των καταναλωτών από το υψηλό κόστος παραγωγής και του περιβάλλοντος από τους ρύπους. Η εικόνα για τις Κυκλάδες θα αρχίσει να αλλάζει από εφέτος καθώς αύριο Δευτέρα αναμένεται να εγκαινιαστεί επίσημα η πρώτη φάση της διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο.

Η διασύνδεση υλοποιήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ, λειτουργεί δοκιμαστικά από τις αρχές του χρόνου και θα οδηγήσει από εφέτος σε περιορισμό του κόστους και της ρύπανσης, αλλά και σε αύξηση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών οι οποίες πέρυσι κάλυψαν το υπόλοιπο 18% των ενεργειακών αναγκών των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Στην τελετή των εγκαινίων που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο αναμένεται να παραβρεθούν ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης καθώς και οι διοικήσεις της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Η πρώτη φάση που εγκαινιάζεται περιλαμβάνει τα νησιά Σύρο, Μύκονο, Πάρο και Νάξο, έργο κόστους 245 εκατ. ευρώ, το οποίο μειώνει το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών κατά 80 εκατ. ευρώ το χρόνο. Η δεύτερη φάση που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Νάξου και την αναβάθμιση των διασυνδέσεων με Άνδρο και Τήνο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019 ενώ το 2020 προγραμματίζεται η τρίτη φάση που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου καλωδίου διασύνδεσης του Λαυρίου με τη Σύρο, έργο που με απόφαση του ΑΔΜΗΕ επισπεύσθηκε κατά δύο χρόνια. Την ίδια χρονιά (2020) προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία η πρώτη, «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου - Χανίων και θα ακολουθήσει η δεύτερη (Ηράκλειο - Αττική), που εξετάζεται σε συνδυασμό με την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο (EuroAsia Interconnector), ενώ στο στάδιο της εξέτασης βρίσκονται οι διασυνδέσεις νησιών του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου, Δωδεκανήσων κλπ.

Η μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών οδηγεί σε βάθος χρόνου σε μείωση των επιβαρύνσεων που πληρώνουν οι καταναλωτές για την κάλυψη του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που κυμαίνεται στο επίπεδο των 600 - 800 εκατ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με πηγές της ΡΑΕ, οι χρεώσεις ΥΚΩ που ισχύουν τώρα έχουν ενσωματώσει τα οφέλη τόσο από την εισφορά του κρατικού προϋπολογισμού στην κάλυψη του ελλείμματος παρελθόντων ετών, που καταβλήθηκε εφέτος, όσο και από τις διασυνδέσεις νησιών που πρόκειται να τεθούν άμεσα σε λειτουργία. Οι επόμενες μειώσεις που θα προκύψουν από τον επόμενο κύκλο διασυνδέσεων αναμένονται σε ορίζοντα τετραετίας.

Η τελική απόφαση για το ύψος των χρεώσεων σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση λαμβάνεται ύστερα από εισήγηση του Διαχειριστή προς τη ΡΑΕ το Σεπτέμβριο κάθε έτους με εκτίμηση για την πορεία του λογαριασμού την επόμενη διετία, ενώ θα ακολουθεί εισήγηση της ΡΑΕ προς το υπουργείο που θα λαμβάνει την τελική απόφαση με στόχο ο λογαριασμός να είναι ισοσκελισμένος και να υπάρχει απόθεμα ασφαλείας.