Μεγάλος σεισμός μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι στην Κύπρο


Σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η Κύπρος να πληγεί από τσουνάμι , επιβεβαίωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ, η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Ελένη Μορισσώ, η οποία, ωστόσο, καθησυχάζει λέγοντας πως το φαινόμενο είναι απομακρυσμένο.

Όπως δήλωσε η κ. Μορισσώ, το φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί και στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ωστόσο, πρόσθεσε θα είναι μικρό και οι επιπτώσεις ανάλογες.

Κληθείσα να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα του τουρκοκυπριακού Τύπου, το οποίο αναφέρει ότι σύμφωνα με το Τουρκικό Κέντρο παρακολούθησης περιφερειακών σεισμών και τσουνάμι, η Κύπρος είναι ανάμεσα στις χώρες, που μπορεί να πληγούν από τα εν λόγω φαινόμενα, η κ. Μορισσώ είπε πως αν και το φαινόμενο τσουνάμι είναι κάτι που συμβαίνει στη Μεσόγειο, ωστόσο, σημείωσε πως δεν συμβαίνει συχνά.

«Η Μεσόγειος», είπε, «έχει ιστορία με τα τσουνάμι και η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση. Στη δική μας περιοχή, οι γεωλογικές συνθήκες είναι τέτοιες, που δεν είναι τόσο εύκολο να περιμένουμε ένα τσουνάμι, που θα είναι καταστροφικό».

Η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης εξήγησε ότι «γεωλογικά είναι πιθανόν να εμφανίσουμε τσουνάμι, αλλά θα είναι μικρό και οι συνέπειες θα είναι ανάλογες ή καθόλου», για να προσθέσει πως «τα τσουνάμι, που ενδεχομένως να πλήξουν την Κύπρο, δεν συγκρίνονται με το τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία και έφτανε τα 13 μέτρα».

Σε ό,τι αφορά τους σεισμούς στην περιοχή, ανέφερε πως το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου παρακολουθεί την περιοχή, ενώ πρόσθεσε ότι φέτος έχει εγκατασταθεί ο καινούργιος Σεισμολογικός Σταθμός, υψηλής τεχνολογίας, με λήψη περισσότερων πληροφοριών, για τα σεισμικά φαινόμενα.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος βρίσκεται μέσα στη δεύτερη σε μέγεθος σεισμογενή ζώνη του πλανήτη, στην οποία εκδηλώνονται σεισμοί, που αντιπροσωπεύουν γύρω στο 15% της παγκόσμιας σεισμικής δραστηριότητας.
Η ζώνη αυτή εκτείνεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό κατά μήκος της Μεσογείου, διαμέσου της Ιταλίας, Ελλάδας, Τουρκίας, Περσίας και Ινδίας και φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Όλες σχεδόν οι πόλεις και πολλοί οικισμοί της Κύπρου καταστράφηκαν στο μακρινό παρελθόν από ισχυρούς σεισμούς.