Παρολίγο τραγωδία μέσω facebook!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η ιστορία του νεαρού Θ.Μ., δεν είναι ούτε η πρώτη, αλλά ούτε και η τελευταία που καταγράφεται στα χρόνια του διαδικτύου και των social media τα οποία αν υποθέσουμε ότι λειτουργούν και ως «παράλληλη κοινωνία» -που λειτουργούν- εύκολο είναι να κατανοήσουμε πολλά που υπό άλλες συνθήκες μπορεί και να φαίνονταν ανεξήγητα.

Μια διαδικτυακή του φίλη του απάντησε:

«Αν το ξανακάνεις θα σε κάνω μαύρο κακομοίρη μου», ένας άλλος τον προτρέπει: «Χρησιμοποίησε το μυαλό σου θετικά, μπορείς να πετύχεις πολλά».

Ο παρ’ ολίγον αυτόχειρας απαντά: «Έχεις δίκιο Π… Δεν πλήρωσα το λάθος οπότε συνεχίζω. Να είσαι καλά φιλαράκι».

Λίγες ημέρες νωρίτερα ένα ακόμη παρόμοιο περιστατικό είχε χτυπήσει την πόρτα του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Μέσω του Cyberalert ενημερώθηκε το Κέντρο για έναν χρήστη του διαδικτύου ότι σκοπεύει να αυτοκτονήσει. Μετά τον ψηφιακό εντοπισμό της γεωγραφικής θέσης του παρ’ ολίγον αυτόχειρα οι αστυνομικοί τον εντόπισαν και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε η λήψη φαρμάκων με σκοπό την αυτοκτονία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από τις αρχές του 2014 έχουν αποτραπεί 118 απόπειρες αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου ενώ συνολικά από το 2011, χρονιά ίδρυσης του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έχουν αντιμετωπιστεί 969 περιπτώσεις!

Προαναγγελία μέσω facebook!

Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο με καθαρά ελληνικό χαρακτήρα. Η διεθνής καθημερινότητα καταγράφει χιλιάδες τέτοια περιστατικά με ομαλή ή όχι κατάληξη.

Πριν από μερικούς μήνες συγκλόνισε η αυτοκτονία μιας 17χρονης κινέζας η οποία μέσω Instagram είχε δημοσιεύσει την τελευταία φωτογραφία της ζωής της. Τα δυο της πόδια στο παράθυρο της πολυκατοικίας στη Σαγκάη όπου έμενε. Λίγα δευτερόλεπτα μετά αφότου τη δημοσίευσε βούτηξε στο κενό.

Διεθνώς επικρατούν δύο απόψεις για τη σχέση των social media με τις αυτοκτονίες: αυτή που υποστηρίζει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λειτουργούν ενθαρρυντικά σε κάποιο άτομο να επιλέξει ως λύση την αυτοκτονία και η ακριβώς αντίθετη με βάση την οποία τα social media μπορούν να αποθαρρύνουν την τέλεση μιας αυτοκτονίας.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση με δεδομένο ότι τα social media λειτουργούν ως παράλληλη κοινωνία.

Όπως και σε κάθε κοινωνία έτσι και την ψηφιακή υπάρχουν αυτοί που προτρέπουν, αλλά και αυτοί που προλαμβάνουν.
Πάντως, χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Αν αντιληφθείτε ότι κάποιος διαδικτυακός σας φίλος θέλει να αυτοκτονήσει και το προαναγγέλλει καλέστε το 11012 και 2106476464 ή στείλτε email στο [email protected] .

Ίσως βοηθήσετε να σωθεί μια ζωή…