Αλλάζει ο χάρτης: Φεύγουν 13.000 εκπαιδευτικοί χωρίς αντικατάσταση!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με αναγκαστικές μεταθέσεις και αύξηση ωραρίου θα καλυφθούν τα κενά


Κατά περίπου 13.000 άτομα θα μειωθεί φέτος το εκπαιδευτικό προσωπικό των δημόσιων σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εξαιτίας της μεγάλης περικοπής στον αριθμό πρόσληψης αναπληρωτών και λόγω των χιλιάδων συνταξιοδοτήσεων. Από αυτούς οι περίπου 6.000 θα συνταξιοδοτηθούν. Οι υπόλοιποι είναι αναπληρωτές που φέτος δεν θα προσληφθούν και υπολογίζονται κοντά στους 7.000.

Σύμφωνα με δημοσίευμα σαββατιάτικης εφημερίδας, εκτός από τους εκπαιδευτικούς που θα μείνουν εκτός σχολείου, θα υπάρξουν και αρκετοί μόνιμοι οι οποίοι θα μετατεθούν υποχρεωτικά σύμφωνα με το νέο νόμο, όπου υπάρχει ανάγκη, με αποτέλεσμα αρκετοί δάσκαλοι και καθηγητές να προτιμήσουν να παραιτηθούν, αφού δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους.

Το υπουργείο είναι στη διαδικασία υπολογισμού των κενών και των πλεονασμάτων ενώ με την καταγραφή αναμένεται να καταργήσει σημαντικό αριθμό οργανικών θέσεων.

Σήμερα οι καθηγητές είναι 87.000 ενώ τη νέα σχολική χρονιά υπολογίζεται ότι θα μειωθούν στις 80.000. Απο την πλευρά τους οι εκτιμήσεις είναι οτι το 2014-15 ο αριθμός των καθηγητών θα μειωθεί στις 67.000 λόγω συνταξιοδοτήσεων και άλλων ρυθμίσεων.