ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ 2014: Οδηγίες για ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και κατοίκους του εξωτερικού

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οδηγίες για το μηχανογραφικό 2014 για τους μαθητές των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ αλλά και για τους κάτοικους εξωτερικού ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας


Ήδη από την Τρίτη 24-6-2014 οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ υποβάλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό Δελτίο, ενώ η καταληκτική ημερομηνία είναι η Δευτέρα 14-7-2014. Οι υποψήφιοι υποβάλουν το Μηχανογραφικό Δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr/Candidate/.

Ενώ όσοι δεν έχετε, ήδη, λάβει κωδικό ασφαλείας, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Λύκειο σας για να δημιουργήσετε τον απαραίτητο κωδικό.

Μηχανογραφικό κατοίκων εξωτερικού

Το Σύστημα στο οποίο πρόκειται να εισέλθετε, αποτελεί ένα εργαλείο για τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση της διαδικασίας υποβολής και ελέγχου του Μηχανογραφικού Δελτίου. Συμπληρωματικά, λαμβάνονται υπόψη όλες οι απαραίτητες διαδικασίες έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με το Νόμο 2774/99 για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στον τηλεπικοινωνιακό τομέα. Ως εκ τούτου, τα στοιχεία σας δεν θα κοινοποιηθούν σε κανέναν. Η εφαρμογή αυτή έχει ως κύριο στόχο την εξυπηρέτηση των υποψηφίων καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να υποβάλουν την αίτηση συμμετοχής και το μηχανογραφικό δελτίο τους ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, χωρίς να υποβληθούν σε οποιαδήποτε ταλαιπωρία και να αντλήσουν τις απαραίτητες πληροφορίες, προκειμένου να ενημερωθούν, για την κατηγορία στην οποία υπάγονται, για τις απαραίτητες προϋποθέσεις και για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εκάστοτε κατηγορία.

ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΚΩΔΙΚΟΥ. ΤΟ ΠΕΔΙΟ "ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ" ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Οι υποψήφιοι πριν τη συμπλήρωση της Αίτησης Συμμετοχής και του Μηχανογραφικού Δελτίου οφείλουν να έχουν μελετήσει τις Οδηγίες «Για την Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Ελλήνων του Εξωτερικού και Τέκνων Ελλήνων Υπαλλήλων που υπηρετούν στο Εξωτερικό για το έτος 2014» που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου: www.minedu.gov.gr (Ενότητα «ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ», υποενότητα «Έλληνες του Εξωτερικού») προκειμένου να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις της κατηγορίας τους και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που οφείλουν να προσκομίσουν στις γραμματείες των σχολών ή στα τμήματα εισαγωγής τους.

Εάν μετά την εισαγωγή, κατά τον έλεγχο, διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στις ανωτέρω κατηγορίες, λόγω υποβολής ψευδών ή μη νομίμων δικαιολογητικών, οι εισαχθέντες διαγράφονται με απόφαση του τμήματος και αποκλείονται κατά τα δύο (2) επόμενα ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής σε όλα τα τμήματα και τις σχολές. Οι θέσεις των διαγραφέντων δεν αναπληρώνονται ούτε μεταφέρονται.

Ο υποψήφιος οφείλει να μελετήσει διεξοδικά όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη σωστή συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής και του μηχανογραφικού δελτίου και να ακολουθήσει πιστά τα προτεινόμενα βήματα για τη συμπλήρωσή τους. Για το λόγο αυτό, πριν την οριστική ηλεκτρονική υποβολή και αποστολή των σχετικών εντύπων του πρέπει να ελέγξει ότι τα στοιχεία και οι επιλογές του καταχωρήθηκαν και εκτυπώθηκαν ορθά.

Δυνατότητα τροποποίησης μετά την ταχυδρομική αποστολή δεν υπάρχει. Έγκυρα θεωρούνται αυτά που φέρουν την υπογραφή του υποψηφίου. Μετά την κατάρτιση του αρχείου οι υποψήφιοι συμμετέχουν στις εξετάσεις και στη διαδικασία επιλογής.

Ο υποψήφιος αφού συμπληρώσει προσεκτικά στα πεδία της ηλεκτρονικής φόρμας τα στοιχεία που αφορούν την Αίτηση Συμμετοχής και το Μηχανογραφικό Δελτίο θα πρέπει να τα εκτυπώσει σε δύο (2) αντίγραφα, να τα επανελέγξει και να τα υπογράψει σε όλες τις σελίδες.

Ένα από τα δύο αντίγραφα το κρατά ο ίδιος. Ο υποψήφιος εκτυπώνει σε δύο (2) αντίγραφα και την Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986, όπως εμφανίζεται στην Ανασκόπηση, και τα υπογράφει.

Ένα (1) από τα δύο αντίγραφα θα καταθέσει μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά στη Γραμματεία της Σχολής επιτυχίας.

Οι υποψήφιοι μετά την ηλεκτρονική υποβολή (με καταληκτική ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης την 15η Ιουλίου 2014) αποστέλλουν: Μ Ο Ν Ο με ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑ (COURIER) προς το: «ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ Α΄ γρ. 0090, Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 15180, Μαρούσι – Αθήνα, Ελλάδα» με την ένδειξη: για την Επιτροπή Συγκέντρωσης και Ελέγχου Αιτήσεων Συμμετοχής και Μηχανογραφικών Δελτίων Ελλήνων του Εξωτερικού για το έτος 2014

Τα εξής δικαιολογητικά:

ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο Αίτησης Συμμετοχής

ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο Μηχανογραφικού Δελτίου

ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο της προαναφερθείσας Υπεύθυνης Δήλωσης

ένα φωτοαντίγραφο της ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους

ένα φωτοαντίγραφο του Απολυτηρίου τους

δυο φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας

ένα φωτοαντίγραφο Βεβαίωσης από την οποία να προκύπτει η αναγωγή της βαθμολογίας του Απολυτηρίου γενικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της αλλοδαπής στην 20βαθμη κλίμακα, σε περίπτωση που η βαθμολογία του Απολυτήριου τίτλου δεν εκφράζεται στην 20βαθμη κλίμακα (ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ 3 ΚΑΙ 5).

Οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι εξετάζονται προφορικά λόγω δυσλεξίας κ.λ.π. πρέπει να αποστείλουν στην ανωτέρω διεύθυνση και πρωτότυπη βεβαίωση από ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ) ή Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο. ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΑΡΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΟΡΙΣΘΕΙΣΑΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΕΣ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Μετά την καταληκτική ημερομηνία δεν θα γίνονται δεκτοί εκπρόθεσμοι φάκελοι. Τηλέφωνα επικοινωνίας για ερωτήσεις σχετικά με την ηλεκτρονική συμπλήρωση 210-3442688, 3442651, 3442661 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (09:00π.μ. – 14.00μ.μ.).

 Γενικές οδηγίες συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού!

Μηχανογραφικό δελτίο (ΜΔ) μπορούν να υποβάλουν: -οι μαθητές που αποφοιτούν από την τελευταία τάξη των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β') και έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι αυτοί, αν δεν αποκτήσουν το απολυτήριό τους τον Ιούνιο του 2014, η συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θεωρείται άκυρη.

-οι απόφοιτοι ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ, ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β') ή ισότιμου άλλου τύπου λυκείου που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 20ΐ4.

-οι απόφοιτοι ημερησίων ΓΕΛ, ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β') ή ισότιμου άλλου τύπου λυκείου ως κάτοχοι απολυτηρίου και "ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ" πρόσβασης με τελευταίο έτος εξέτασης το 2012 ή 2013, είναι υποψήφιοι χωρίς νέα εξέταση, για το 10% των θέσεων εισακτέων σε ποσοστό 40% ή 60% αντίστοιχα, με τη βαθμολογία που σημείωσαν κατά την τελευταία συμμετοχή τους στις εξετάσεις του ημερήσιου ΓΕΛ ή του ημερήσιου ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β') το 2012 ή το 2013.

Πρέπει να ξέρεις ότι:

1) Έχεις τη δυνατότητα να επισκέπτεσαι όσο συχνά θέλεις την ιστοσελίδα και να τροποποιείς το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό δελτίο σου από τη στιγμή της ανάρτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση που θα ανακοινωθεί και μέχρι την οριστικοποίησή του.

2) Η οριστικοποίηση του μηχανογραφικού σου, θα γίνει μέσα σε αποκλειστική προθεσμία. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής κανένα μηχανογραφικό δελτίο δε γίνεται δεκτό, ούτε αλλάζει ούτε αντικαθίσταται ως προς τις προτιμήσεις των τμημάτων και τη σειρά αυτών.

3) Μπορείς να δηλώσεις όσα τμήματα επιθυμείς, ακόμη και όλα, από αυτά που περιλαμβάνονται σε ΕΝΑ (1) ή ΔΥΟ (2) το πολύ από τα πέντε επιστημονικά πεδία. Μπορείς να δηλώσεις τα τμήματα με όποια σειρά επιθυμείς, ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο που περιλαμβάνονται. Αν δηλώσεις προτίμηση για τμήμα που περιλαμβάνεται και στα δύο επιστημονικά πεδία που δήλωσες, το δηλώνεις ΜΟΝΟ μια φορά.

4) Υποψήφιος Εσπερινού ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β') δεν έχει δικαίωμα να δηλώσει Στρατιωτικές Σχολές και Αστυνομικές Σχολές.

5) Δεν εισάγεσαι σε τμήμα, για το οποίο δεν δήλωσες προτίμηση. Αν με το σύνολο των μορίων σου εισάγεσαι σε περισσότερα από ένα τμήματα από αυτά που έχεις δηλώσει προτίμηση, τότε θα εισαχθείς σε αυτό που έχεις δηλώσει με προγενέστερη προτίμηση. Η σειρά των προτιμήσεών σου πρέπει να εκφράζει την πραγματική σου επιθυμία, δηλαδή πρώτα να δηλώνεις το τμήμα που πραγματικά επιθυμείς να εισαχθείς, άσχετα από τον αριθμό των μορίων σου, και μετά τα λοιπά.

6) Σε περίπτωση ισοβαθμίας σου με τον τελευταίο εισαγόμενο σε τμήμα που δήλωσες προτίμηση, προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο Γενικό Βαθμό Πρόσβασης και αν υπάρχει ισοβαθμία και στο Γενικό Βαθμό Πρόσβασης, προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του οικείου επιστημονικού πεδίου. Αν και πάλι υπάρχει ισοβαθμία, εισάγονται όλοι οι ισοβαθμούντες ανεξάρτητα από τη σειρά που δήλωσε ο καθένας το τμήμα αυτό, εκτός αν πρόκειται για Στρατιωτικές ή Αστυνομικές Σχολές. Στην περίπτωση ισοβαθμίας σε Στρατιωτικές ή Αστυνομικές Σχολές ως τρίτο στη σειρά κριτήριο επιλογής λαμβάνεται υπόψη η σειρά προτίμησης, οπότε προηγείται αυτός που δήλωσε τη σχολή με προγενέστερη προτίμηση.

- Η αρίθμηση των προτιμήσεών σου να είναι συνεχόμενη ξεκινώντας από τον αριθμό 1. Δεν πρέπει να υπάρχουν κενά ή επαναλήψεις των αριθμών της σειράς προτίμησής σου. - Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπεται να δηλώσεις τμήμα, στο οποίο είσαι ήδη σπουδαστής από προηγούμενο έτος.

Α' ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ-ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ Ορισμένα τμήματα/εισαγωγικές κατευθύνσεις λόγω του γνωστικού τους αντικειμένου απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και γι' αυτό ο υποψήφιος εξετάζεται πρόσθετα σε ένα ή δύο ειδικά μαθήματα για τη διαπίστωση της ύπαρξης των εξειδικευμένων γνώσεων. Για τα τμήματα/εισαγωγικές κατευθύνσεις που απαιτούν ειδικό μάθημα, είναι απαραίτητη η συγκέντρωση του μισού της μέγιστης βαθμολογίας (αν απαιτούνται δύο ειδικά μαθήματα, τότε ο περιορισμός του μισού της μέγιστης βαθμολογίας ισχύει στο καθένα χωριστά).