Βάσεις 2014: Από 26 έως 29 Αυγούστου η ανακοίνωση των βάσεων

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής την ερχόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα από τις 26 έως τις 29 Αυγούστου, προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, αναμένεται να φέρει «σφαγή» χιλιάδων αριστούχων σε δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα, με αποτέλεσμα ένα τεράστιο ποσοστό υποψηφίων που κατάφερε να αναρριχηθεί στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα να μείνει εκτός της σχολής πρώτης προτίμησης, αναφέρει το 'Εθνος.

Στα πλέον ζητούμενα πανεπιστημιακά τμήματα, όπως είναι αυτά της Νομικής, της Ιατρικής, τα Πολυτεχνικά, της Ψυχολογίας, τα Οικονομικά και ορισμένα ξενόγλωσσα, το ποσοστό επιτυχίας για τους υποψηφίους που τα επιλέγουν ως πρώτη προτίμηση κυμαίνεται μεταξύ 8 έως 24%, ποσοστά που φέτος θα μειωθούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας του μεγαλύτερου αριθμού αριστούχων.

Φέτος, στο σύνολο των υποψηφίων οι αριστούχοι αυξήθηκαν κατά 37,3% σε σχέση με το 2013, φθάνοντας σε απόλυτους αριθμούς στους 7.428 έναντι 4.651 πέρυσι.

Η αυξητική τάση των αριστούχων -όσων δηλαδή βαθμολογήθηκαν από 18 έως 20- διαφοροποιείται από κατεύθυνση σε κατεύθυνση. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην τεχνολογική κατεύθυνση 2 (+53,2% συγκριτικά με το 2013). Ακολουθούν σε ποσοστό αύξησης οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης με 50,4%, ενώ οι αριστούχοι της θεωρητικής κατεύθυνσης αυξήθηκαν κατά 8,6%.

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση και στην τεχνολογική κατεύθυνση 1 (+39,6), αν και ο όγκος των υποψηφίων που την επέλεξαν δεν ξεπέρασε τους 939.