ΒΟΜΒΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ”Επανεξετάζουμε τις σχέσεις με την Ελλάδα”

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Την έντονη δυσφορία της για την απόφαση του Αρείου Πάγου εξέφρασε η Άγκυρα. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με μια οργίλη ανακοίνωση κατηγορεί την Αθήνα και την ελληνική δικαιοσύνη ότι έλαβαν την απόφαση της μη έκδοση των 8 Τούρκων με πολιτικά και όχι με νομικά κριτήρια, ενώ η Άγκυρα απειλεί ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. 

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για πρακτικές που ευνοούν την «ατιμωρησία των εγκληματιών» και παραβιάζουν τα δικαιώματα των θυμάτων του πραξικοπήματος, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 248 πολίτες και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 2193.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η σημερινή απόφαση για τη μη έκδοση των «οκτώ» έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου. «Ως γειτονική χώρα, η Ελλάδα για μια ακόμη φορά εμφανίζεται απρόθυμη να ανταποκριθεί στις ελάχιστες απαιτήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος», τονίζει το υπουργείο και συμπληρώνει: «Αυτή η στάση της Ελλάδας οδηγεί στην ατιμωρησία των εγκληματικών και στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων, αντίθετα με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου. 

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη δίωξη των εγκληματιών, επιστρατεύοντας κάθε διαθέσιμο μέσο κατά της απόφασης του ελληνικού δικαστηρίου. Αυτή η απόφαση, που πιστεύεται ότι ελήφθη με πολιτικά κίνητρα, θα αξιολογηθεί επίσης εκτενώς σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και τη συνεργασία μας κατά της τρομοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση της Τουρκίας.