Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη Χειμάρρα ο πρωθυπουργός – «Ξεχωριστή στιγμή για μένα» – Θερμή υποδοχή από τους κατοίκους (ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟ)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης και πρώην βουλευτής Πύρρος Δήμας συνοδεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, στον τόπο που γεννήθηκε, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού

Επίσκεψη στην ελληνική εθνική μειονότητα στη Βόρεια Ήπειρο στην Αλβανίαπραγματοποιεί ο Έλληνας πρωθυπουργός,Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Πύρρο Δήμα.

Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης και πρώην βουλευτής συνοδεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, στον τόπο που γεννήθηκε, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού.

Οι κάτοικοι επιφύλασσαν θερμή υποδοχή στον πρωθυπουργό, με δυνατό χειροκρότημα και φωνάζοντας «Να τος, να τος ο πρωθυπουργός» και, κρατώντας ελληνικές σημαίες, «Ελλάς, Ελλάς».

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ξεχωριστή στιγμή για μένα και τον ελληνισμό απανταχού. Θυμάμαι την επίσκεψη που έκανε σε αυτά τα χώματα ο Μητσοτάκης το 1991. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που είμαι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Χειμάρρα. Ευχαριστώ που κρατήσατε σε πολύ δύσκολα χρόνια, και ειδικά οι μεγαλύτεροι, άσβεστη τη φλόγα του ελληνισμού και της ορθοδοξίας. Στο πρόσωπό μου η ελληνική εθνική μειονότητα θα έχει έναν φίλο και συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματά σας. Εσείς που επιλέξατε να μείνετε εδώ, είστε γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, να ξέρετε ότι και εγώ προσωπικά υπήρξα, είμαι και θα παραμείνω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας. Υποχρέωση της Αλβανίας είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, είτε στο δικαίωμα τα παιδιά και τα εγγόνια σας να μαθαίνουν σε όλες τις βαθμίδες την ελληνική γλώσσα, είτε αναφερόμαστε στο κρίσιμο ζήτημα των περιουσιακών σας δικαιωμάτων».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «όπως λύνουμε τα ζητήματα των ανασφάλιστων υπερηλίκων και τα συνταξιοδοτικά σας, η κυβέρνηση θα είναι πάντα κοντά σας όπως ήταν όλες. Αυτό πρέπει να κάνουμε και αυτό θα κάνουμε. Θέλω επίσης να σας πω ότι πια η Ελλάδα μας είναι μια χώρα πιο ισχυρή και αναπτυσσόμενη και όσο καλύτερα πηγαίνει τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για εσάς. Τον δρόμο που έχουμε χαράξει για μια Ελλάδα ισχυρή στην Ευρώπη θα τον βαδίσουμε όλοι μαζί. Όταν είδα τα μικρά παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι το γυμνάσιο να μαθαίνουν τα ελληνικά. Είναι η επόμενη γενιά που πρέπει να μείνει στον τόπο της. Όσο προκόβει η Αλβανία τόσο θα προκόβουν και αυτά τα παιδιά. Και εμείς θα συμβάλουμε σε αυτό. Η Ελλάδα μεγαλώνει και ισχυροποιείται. Έχω μεγάλη χαρά να συνοδεύομαι από έναν δικό σας άνθρωπο, ο οποίος σήκωσε στις πλάτες του την Ελλάδα ολόκληρη, όλοι δακρύσαμε με τις επιτυχίες του και είμαι σίγουρος ότι αισθάνεται ξεχωριστή συγκίνηση που γύρισε στον τόπο του και βλέπει υψωμένες τις σημαίες. Πύρρο, σε ευχαριστώ για όσα έκανες για την Ελλάδα και για τους συντοπίτες σου».

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Πύρρο Δήμα, επισκέφθηκε το ελληνικό 9τάξιο σχολείο Όμηρος. Εκεί φοιτούν 146 παιδιά. Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στους συγκεντρωμένους και επικράτησε ενθουσιασμός, ενώ συναντήθηκε και με μέλη και εκπροσώπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Επόμενοι σταθμοί της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η Λιβαδειά και η Δερβιτσάνη.

Εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης τον πρωθυπουργό θα υποδεχθούν στη Δερβιτσάνη ο Αλβανός ομόλογός του Έντι Ράμα, ενώ στη Λιβαδειά η υπουργός Περιβάλλοντος και Τουρισμού, Μιρέλα Κουμπάρο. Η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει έτοιμη να συνδράμει στις ανάγκες των κατοίκων και έχει τονίσει ότι η βελτίωση των συνθηκών ζωής της ελληνικής μειονότητας και η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν είναι βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση των ελληνοαλβανικών σχέσεων και την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ και ο Έντι Ράμα έχει δηλώσει την πρόθεση της αλβανικής ηγεσίας να διατηρήσει «την παραδοσιακή αδελφοσύνη μεταξύ του αλβανικού και του ελληνικού έθνους».

Σημειώνεται πως ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται τα χωριά της ελληνικής μειονότητας ύστερα από σχεδόν 32 χρόνια, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε βρεθεί στη Δερβιτσάνη τον Ιανουάριο του 1991.