Οι Τούρκοι πάνε για θερμό επεισόδιο το 15Αύγουστο!


Το PP έχει γράψει εδώ και καιρό ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο κοντά στην εορτή της Παναγίας και εν μέσω τουριστικής περιόδου, στα πλαίσια της συνήθους τακτικής τους.

Για τον ηλικιωμένο πλέον Ερντογάν, το μόνο που φαίνεται να τον ενδιαφέρει είναι η υστεροφημία του στους φανατικούς Τούρκους μουσουλμάνους, μιας και βλέπει τα περιθώρια να στενεύουν, σε εκλογικό επίπεδο και όχι μόνο.

Μιας και ο Ελληνισμός τιμά την Επέτειο των 100 ετών από τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία, στο αρρωστημένο μυαλό των Τούρκων φαντάζει ως η ιδανική συγκυρία να προκαλέσουν ένα θερμό «ιστορικό» επεισόδιο, εις ανάμνηση των τραγικών εκείνων γεγονότων.

Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσουν οι Τούρκοι για ακόμη μια φορά να πιέσουν καταστάσεις και εξωγενή παρέμβαση, προκειμένου να αποκομίσουν οφέλη αυτή τη φορά από το Αιγαίο.

Το τουρκικό γεωτρύπανο και πάλι στο Αιγαίο

Για μια ακόμη φορά οι Τούρκοι δυναμιτίζουν το κλίμα με την Ελλάδα με «όπλο» τα πλωτά γεωτρύπανα. Αυτή τη φορά δεν είναι το περίφημο από την κρίση του 2020, Oruc Reis, αλλά το ολοκαίνουργιο Abdulhamid Han, το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας.

Τι θα γίνει όμως αν το Abdulhamid Han κινηθεί δυτικά και επιχειρήσει να «σπάσει» την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως το Oruc Reis το 2020; Η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως πλέον η αντίδρασή της δεν πρόκειται να είναι ελαστική και δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση τετελεσμένα.

Για την Αθήνα «κόκκινη γραμμή» θεωρείται ο 28ος Μεσημβρινός. Αν για τα νησιά μας η «κόκκινη γραμμή» είναι τα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές, τότε για το συγκεκριμένο σημείο της ανατολικής Μεσογείου είναι η θαλάσσια περιοχή δυτικά του 28ου Μεσημβρινού. Τι εννοούμε; Η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι απλά ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά ελληνική ΑΟΖ έπειτα από την συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο και μάλιστα ελάχιστα μίλια από τις ακτές των ελληνικών νησιών και εκατοντάδες από τις ακτές της Τουρκίας. Δηλαδή, δεν μπορεί πλέον να προβάλει επιχείρημα ανάλογο με του Καστελόριζου.

Ποια θα είναι λοιπόν η αντίδραση της χώρας μας; Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές σε συμμάχους και Θεσμούς πως δεν πρόκειται να επιτρέψει την παραμικρή κίνηση τουρκικού σκάφους στα δυτικά του 28ου Μεσημβρινού. Εδώ είναι η ελληνική κόκκινη γραμμή, το ελληνικό casus belli.

Είναι προφανές πως η Ελλάδα έχει και πάλι απέναντί της μια απειλή, που θέλει πεισματικά να μεταβάλει το status quo. Η κίνηση αυτή είναι μία από τις τελευταίες προσπάθειες του Ερντογάν να επιβιώσει πολιτικά, να περισώσει το λαβωμένο του γόητρο, σε μία τουρκική κοινωνία που παρά τα πλήρως φιμωμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αρχίζει να ξυπνά και να αναρωτιέται γιατί το εισόδημα της μειώνεται τόσο δραματικά την ώρα που ο σουλτάνος φτιάχνει παλάτια. Ξυπνάει γιατί βλέπει αυτοί που τους κυβερνούν να μην έχουν ιδέα για τα προβλήματα του ή να είναι βουτηγμένοι στα σκάνδαλα και να επενδύουν στον φόβο και τον εθνικισμό με σκοπό να κοροϊδέψουν τον λαό της Τουρκίας.

Στην Αθήνα, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αναλύουν κάθε κίνηση των γειτόνων και προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Και όταν λέμε για κάθε ενδεχόμενο, εννοούμε ακόμα και αυτό της ακραίας κλιμάκωσης.

Στις Ένοπλες Δυνάμεις επικρατεί απόλυτη ψυχραιμία και σιγουριά για τις δυνατότητές μας, ενώ οι Επιτελείς έχουν διαμορφώσει σενάρια αντίδρασης που περιλαμβάνουν όλο το Αιγαίο, τη νευραλγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και το «μαλακό υπογάστριο», την Κύπρο. Όπως επισημαίνεται, καλό θα ήταν ο Ερντογάν να μην δοκιμάσει την υπομονή και την ανοχή μας. Γιατί αυτή τη φορά η αντίδραση θα είναι τόσο έντονη και αποφασιστική που κανείς δεν θα μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα.