Επανάσταση 1821: Η ηρωική ναυμάχος από την Θράκη που πέθανε φτωχή και ξεχασμένη στον Πειραιά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η Δόμνα Βισβίζη ήταν Θρακιώτισσα καπετάνισσα και αγωνίστρια της επανάστασης του 1821.

Γεννήθηκε στην Αίνο της Ανατολικής Θράκης το 1783 και παντρεύτηκε τον καπετάνιο Αντώνιο Βισβίζη, που ήταν μυημένος στη Φιλική Εταιρεία. Με τον σύζυγό της απέκτησαν πέντε παιδιά.

Όταν ξεκίνησε η επανάσταση ο άντρας της εξόπλισε το μπρίκι του «Καλομοίρα» και μπήκε στον αγώνα. Η Δόμνα τον ακολούθησε μαζί με τα παιδιά τους και συμμετείχε σε όλες τις ενεργειές του, την ναυμαχία της Λέσβου, της Σάμου και του Ευρίπου.

Στην ναυμαχία του Ευρίπου ο άντρας Αντώνιος σκοτώθηκε και η Δόμνα ανέλαβε η ίδια την «Καλομοίρα». Κουβαλούσε με το πλοίο πυρομαχικά και τρόφιμα στους Έλληνες, κανονιοβολούσε τουρκικές θέσεις, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ο γιος της Θεμιστοκλής στα Βρυσάκια. Το πλοίο της, η «Καλομοίρα», χρησίμευσε για τις συνεδριάσεις του Άρειου Πάγου της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας.

Όταν τελείωσαν τα χρήματά της και δεν μπορούσε να συντηρήσει άλλο το πλοίο το πρόσφερε ως πυρπολικό. Χάρη σε αυτό βυθίστηκε η τούρκικη φρεγάτα - θησαυροφυλάκιο στον Τσεσμέ.

Όταν παρέδωσε το πλοίο της εγκαταστάθηκε αρχικά στο Ναύπλιο κι έπειτα στην Ερμούπολη όπου συνέχισε τον αγώνα.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της έζησε στον Πειραιά. Αποτέλεσε μια σπουδαία αγωνίστρια που τελικά πέθανε ξεχασμένη από όλους το 1850.