Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: «Θεμέλια για καλύτερες σχέσεις με Τουρκία» – Τι συζητήθηκε

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, μπήκαν «τα θεμέλια για καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία», σύμφωνα με όσα σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση στην προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η δίωρη συνάντηση ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική, ενώ οι δύο πλευρές να υπογραμμίζουν η μία στην άλλη τις θέσεις τους.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN και του ethnos.gr στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη ελληνικές κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν τη συνάντηση ως «θεμέλιο μιας καλύτερης εποχής» ενώ τα πάγια ζητήματα που αποτελούν αγκάθια για τις δύο χώρες, αναφέρθηκαν στο πλαίσιο της ατζέντας χωρίς καμία πρόθεση επιμονής από την πλευρά του Τούρκου προέδρου σε θέματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών και το Κυπριακό.

Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους ώστε να μην προστεθούν νέα προβλήματα στην υπάρχουσα ανησυχητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Άλλωστε το ουκρανικό ήταν το δεύτερο μεγάλο θέμα της ατζέντας μετά τις διμερείς σχέσεις με την Μαρία Ζαχαράκη να υπογραμμίζει πως «η αίσθηση που δημιουργήθηκε από τη συνάντηση είναι ότι μετά από πολύ καιρό Ελλάδα και Τουρκία θα είναι σύμμαχοι».

Από την συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν προέκυψαν δύο βασικά ζητήματα:

  • Τον επόμενο μήνα να υπάρξει μια συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο στην Άγκυρα για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Η πρόσκληση απευθύνθηκε από τον πρόεδρο Ερντογάν και τον υπουργό Άμυνας Ακαρ.
  • Το δεύτερο που συμφωνήθηκε είναι μια συνάντηση συνεργασίας και προόδου του διαλόγου του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου, πιθανότατα στη Θεσσαλονίκη όπου ο Ταγίπ Ερντογάν μαζί με το υπουργικό του συμβούλιο θα συνεχίσουν το διάλογο σε αυτό το επίπεδο, που είχε διακοπεί πριν από πριν 2 χρόνια.

Δηλώσεις Μητσοτάκη για τη συνάντηση

«Ήταν μια συνάντηση που έγινε πρέπει να σας πω σε καλό κλίμα. Νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα, αλλά και ως δύο χώρες σύμμαχοι αυτή την εποχή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν. Προφανώς, επαναλάβαμε τις πάγιες εθνικές μας θέσεις.

Δώσαμε όμως έμφαση στην οικοδόμηση μίας θετικής ατζέντας, κυρίως στον τομέα της οικονομίας, όπου νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες.

Και εφόσον όλα πάνε καλά, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να συγκαλέσουμε ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Ελλάδα πια. Είναι η σειρά μας να το διοργανώσουμε με το καλό. Με το καλό το φθινόπωρο.

Οπότε νομίζω ότι ήταν μια ευκαιρία για μια πολύ ανοιχτή. Πολύ ειλικρινή συζήτηση και πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια, είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου γιατί όπως ξέρετε έχουμε μεγάλες διαφορές που δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη.

Βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα. Είδατε και σήμερα τις τραγικές εικόνες από την Ουκρανία με αμάχους να χάνουν τη ζωή τους. Αυτά πρέπει να μας απασχολούν».

Κυβερνητικές πηγές: Οι δύο πλευρές έδωσαν έμφαση στη θετική ατζέντα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πήγες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα ίδια πρόσωπα κάνουν λόγο για πολύ καλό κλίμα σημειώνοντας ότι ύστερα από πολύ καιρό οι δύο ηγέτες συνομίλησαν ως σύμμαχοι έναντι των προκλήσεων ασφαλείας, που αναδύονται στο φόντο των γεωπολιτικών ανακατατάξεων, ελέω του πολέμου στην Ουκρανία. Συμφώνησαν μάλιστα, να υπάρξει εφ εξής καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στις δύο όχθες του Αιγαίου σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης συναίνεσε στην πραγματοποίηση τον επόμενο μήνα των ΜΟΕ ( Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ) και εφ όσον ευοδώσουν οι προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί το προσεχές Φθινόπωρο στην χώρα μας το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.

Βάσει των ίδιων πηγών, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις των δύο πλευρών στα διμερή ζητήματα, ωστόσο, οι τόνοι από την τουρκική πλευρά ήταν ηπιότεροι εν συγκρίσει με τη ρητορική, που υιοθετεί η ‘Αγκυρα τους τελευταίους μήνες.

Υπ αυτό το πρίσμα, οι δύο ηγέτες προτίμησαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να δώσουν έμφαση στην θετική ατζέντα και την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών. Ανώτερη κυβερνητική πηγή εκτιμούσε πως η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί θεμέλιο για μία καλύτερη εποχή στις σχέσεις των δύο κρατών.

Επιπλέον, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις κινήσεις τους, προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία με τον Τούρκο πρόεδρο μάλιστα να λέει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι κατόπιν ενεργειών της ‘Αγκυρας φυγαδεύτηκε Ελληνίδα από την Χερσώνα. Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, επισημάνθηκε πως οι δύο χώρες οφείλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις, που έχουν αναλάβει.