ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η Ελλάδα θέτει στο ΝΑΤΟ θέμα αποχώρησης του Oruc Reis

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Εντονες είναι οι διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, ως ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα θα θέσει αύριο Τετάρτη στο ΝΑΤΟ θέμα αποχώρησης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis το οποίο παραμένει επί σχεδόν έναν μήνα -συνοδεία πολεμικών τουρκικών πλοίων – στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ανεβάζοντας στο «κόκκινο» το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή.

«Η Ελλάδα ζήτησε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα αύριο στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Οπως έγινε νωρίτερα γνωστό από τουρκικά ΜΜΕ, η συνάντηση τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας-Τουρκίας, που επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα, αναβλήθηκε για την Πέμπτη. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η αναβολή έγινε καθώς η Αθήνα ζήτησε να προηγηθεί την Τετάρτη, στους κόλπους του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων (NAC ή Nato Council, όπου συμμετέχουν οι 30 πρέσβεις που εκπροσωπούν τις χώρες-μέλη και ο γ.γ. της Συμμαχίας), πολιτική συζήτηση, απαιτώντας να τεθεί επί τάπητος η προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι άλλης χώρας του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση πρέσβεων δεν συνιστά διάλογο, αλλά πρόκειται για μια συζήτηση στο εσωτερικό της Συμμαχίας, προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή από την ένταση. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα θα θέσει ως «απαραίτητη και αναγκαία συνθήκη» την αποχώρηση του Oruc Reis.

Σημειωτέον ότι μέχρι στιγμής η Αθήνα δεν έχει υποβάλλει τις τεχνικές παρατηρήσεις της για τον διάλογο με την Αγκυρα την Πέμπτη. Μετά το πέρας της αυριανής πολιτικής συζήτησης θα επανεξεταστούν τα δεδομένα και θα αποφασιστεί αν τελικά η Ελλάδα τελικώς θα προχωρήσει στον διάλογο με την Τουρκία σε τεχνικό επίπεδο. «Η πολιτική συζήτηση, προηγείται των όποιων παραμέτρων της όποιας συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο» ανέφεραν οι ίδιες πηγές για να προσθέσουν ότι ως προς το έγγραφο με τις προτάσεις της Γραμματείας του ΝΑΤΟ, στο οποίο αναμένονται παρατηρήσεις, «η ελληνική πλευρά θα υποβάλει τα σχόλιά της όταν είναι έτοιμα».