Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Φαίνεται πως οΥπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος «τραβάει» πάνω του τους Τούρκους, όπως το φως τις σκνίπες.

Και ασφαλώς δεν πρόκειται για σχήμα λόγου, αν αναλογιστεί κανείς ότι συνολικά χτες, κατά την επίσκεψη του Υπουργού σε Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Μεγίστη (Καστελόριζο), Στρογγύλη και Ρω, οι Τούρκοι πραγματοποίησαν δύο υπερπτήσεις πάνω από Φαρμακονήσι και Στρογγύλη την ώρα που βρισκόταν εκεί ο Υπουργός, ενώ μία ακόμα φορά, ενώ το ελικόπτερο CH-47SD Chinook πετούσε από Ρόδο σε Μεγίστη ζευγάρι τουρκικών μαχητικών επιχείρησε να περάσει στο FIR Αθηνών και να διασταυρώσει το «ίχνος» του ελικοπτέρου, ανεπιθτυχώς όμως, αφού περεμποδίστηκαν αποτελεσματικά από μαχητικά της ελληνικής αεραμύνης, που προστάτευαν διακριτικώς το ελικόπτερο με τον υπουργό και τους τρεις αρχηγούς.

Πιο συγκεκριμένως και συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, ένας σχηματισμός δύο τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, εισήλθε στις 11:13 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ μεταξύ των νήσων Σάμου και Κω. Εν συνεχεία ένα αεροσκάφος από τον σχηματισμό αυτόν πραγματοποίησε στις 11:14 υπέρπτηση άνωθεν Φαρμακονησίου στα 15.000 πόδια, την ίδια ώρα που το ελικόπτερο Chinook του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρω ν Αεροπορίας Στρατού με τον υπουργό και τους Αρχηγούς προσγειωνόταν στο ελικοδρόμιο του νησιού. Τα δύο τουρκικά μαχητικά εξήλθαν του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 11:14, μεταξύ Σάμου και Κω.

Όπως σημειώνει το ΓΕΕΘΑ στην ανακοίνωσή του «Το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναχαιτίσθηκε και αναγνωρίσθηκε άμεσα, από ζεύγος ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, που ευρίσκονταν στην περιοχή, σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και κατά πάγια πρακτική».

Λίγες ώρες αργότερα, άλλος σχηματισμός δύο τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, εισήλθε στις 17:27 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ βορείως της νήσου Στρογγύλης. Ακολούθως, το ένα μαχητικό αεροσκάφος του σχηματισμού πραγματοποίησε στις 17:27 υπέρπτηση άνωθεν της νήσου Στρογγύλης στα 6.000 πόδια. Τα δύο αεροσκάφη εξήλθαν του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 17:28, βόρεια της νήσου Στρογγύλης. Και αυτά τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν άμεσα από ένα ζευγάρι F-16C της ελληνικής αεραμύνης, που βρίσκονταν στην περιοχή, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Συνολικώς χτες τρεις σχηματισμοί αποτελούμενοι από έξι συνολικώς μαχητικά αεροσκάφη, από τα οποία τα τέσσερα ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν έξι παραβάσεις και 15 παραβιάσεις, από τις οποίες οι δύο ήταν οι υπερπτήσεις που προαναφέρθηκαν, όλες στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Πηγή: Parapolitika.gr