Τα επόμενα 24ωρα είναι αυτά που κατά πάσα πιθανότητα θα καταδείξουν εάν ο σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, της ακολουθίας που σημειώθηκε χθες σε υποθαλάσσιο χώρο της Χαλκιδικής και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Θεσσαλονίκη και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.
Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης
Όπως περιγράφει στο GRTimes.gr ο ομότιμος καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης, «η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε ιστορικό σεισμό που να συνδέεται με το συγκεκριμένο ρήγμα, ωστόσο τα ρήγματα στην ξηρά τα έχουμε χαρτογραφημένα.
Με τα δεδομένα που είχαμε μέχρι τώρα από ολόκληρη τη δυτική ακτή της Κασσάνδρας, μας αναφέρουν ότι έχουμε ρήγματα που είναι κατ’ εκτίμηση χαρτογραφημένα και ένα από αυτά έδωσε τη χθεσινή σεισμική ακολουθία σε μια βόρεια βορειοδυτική, νότια νοτιοδυτική διεύθυνση, που τα ίδια δεδομένα μας δείχνει και ο μηχανισμός γένεσης των σεισμών, όπως αυτά δημοσιεύτηκαν από πάρα πολλά Ινστιτούτα, μεταξύ των οποίων και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών».
Συνεχίζοντας ο κ. Παυλίδης αναφέρει πως «τα ρήγματα που γνωρίζουμε από το 1993 μέσα από μια εργασία των Μουντράκη, Συρίδη, Πολυμενάκο και Παυλίδη με τα μέχρι τώρα δεδομένα, διαπιστώνουμε ότι σεισμός ταυτίζεται με ένα υποθαλάσσιο ρήγμα πολύ κοντά στην ακτή».
Στην περιοχή το πρώτο τσουνάμι που καταγράφηκε παγκοσμίως
Από τη στιγμή που το ρήγμα φέρεται να είναι υποθαλάσσιο αλλά πολύ κοντά στην ακτή, ο κ. Παυλίδης ρωτήθηκε από το GRTimes.gr εάν υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης τσουνάμι.
«Κοιτάξτε για να έχουμε τσουνάμι, η σεισμική δόνηση θα πρέπει να είναι από 6 Ρίχτερ και πάνω και αυτό όχι πάντα. Ωστόσο, το πρώτο ιστορικά παγκοσμίως καταγεγραμμένο τσουνάμι, έχει περιγραφεί από τον Ηρόδοτο το 480 π.χ. και σημειώθηκε στον Θερμαϊκό Κόλπο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Νέας Ποτίδαιας» υπογράμμισε ο κ. Παυλίδης.
Με δεδομένο ότι πολλοί θεωρούν πως η χθεσινή δόνηση των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς το μέγεθος συνήθως σχετίζεται με το μήκος που έχει ένα ρήγμα, ο κ. Παυλίδης τονίζει πως «αυτό ισχύει, αλλά τα υποθαλάσσια ρήγματα της περιοχής δεν είναι καταγεγραμμένα και αυτά που έχουμε στην ξηρά είναι κατ’ εκτίμηση. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να πούμε ακόμα εάν ήταν ο κύριος σεισμός αυτός. Θα πρέπει να περιμένουμε τα επόμενα τουλάχιστον δύο 24ωρα για να πούμε περισσότερα».
Πηγή: grtimes.gr